Algemesí es prepara per als dies grans a només una setmana per a la Vespra de la Mare de Déu de la Salut que dóna pas a una de les festivitats més espectaculars de la Comunitat, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’any 2011 per ser «una cerimònia amb orígens religiosos feta seua pels ciutadans i en la qual participa tota la comunitat, amb un valor cultural que passa de generació en generació».

muixeranga-algemesí-indumentat

Triar algun dels aspectes de la Festa en particular és impossible: indumentària, plasticitat, música, folklore, tradicions, emotivitat tot allò i molt més s’ajunta en una barreja de sensacions diferents amb tantes possibles interpretacions com a milers de visitants i participants la contemplen.

danses-algemesí-indumentat

La Muixeranga obri una desfilada de balls que finalitza amb la dansa dels Tornejants, dansa guerrera amb components cavallerescs. Seguint a la Muixeranga, i sempre per davant de la part religiosa de la processó, se situen per aquest ordre la resta de danses que participen en la Festa: els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes i el Bolero o Llauradores.

danses-algemesí-indumentat

Quan la imatge de la Mare de Déu es disposa a entrar en l’església de Sant Jaume, es produeix el moment més vibrant de la processó. En eixe instant s’executen de manera simultània tots els balls, creant-se una emocionant atmosfera de colors i sons.

tornajant-danses-algemesi-Indumentat
danses-algemesí-indumentat
danses-algemesí-indumentat-muixeranga
danses-algemesí-indumentat-pastorets
danses-algemesí-indumentat-muixeranga

No oblideu la cita amb Algemesí el pròxim dijous i divendres, i si teniu ocasió féu una visita molt recomanable al Museu valencià de la Festa abans, per traure tot el profit a l’esdeveniment amb dos exposicions al seu voltant que s’inauguren el pròxim dia diumenge dia 3. La mostra «Volants de la Mare de Déu de la Salut. 165 anys» i l’exposició «fotoaficionats Algemesí». 

 

Dijous 7 de setembre, vespra de la Mare de Déu.
08.00 h- Missa a la Capella de la Troballa.

09.45 h- Concentració a la plaça Major de festers, dolçainers i tabaleters, i tots aquells que vulguem participar en la Plega de la Mare de Déu.

10.00 h- Prec, oferiment i Virolai a la Mare de Déu a la Basílica, d’inici de la Plega.

10.15 h- Plega General. Eixida de la plaça Major per a recórrer amb ambient festiu els distints carrers i barris del poble.

12.00 h- Volteig general de campanes en tots els campanars del poble.

17.00 h- Veneració de la Imatge de la Mare de Déu de la Salut, a la Basílica, fins a les 19.00 hores.

19.30 h- Trasllat de la Mare de Déu a l’altar Major, i solemne Cant de Vespres, amb ofrena de nards a la Mare de Déu. Acompanyarà la Schola Cantorum «Joan Baptista Cabanilles» d’Algemesí.

En acabar les Vespres, al campanar, toc de l’Avemaria, amb el Repic de la Xerevia.

20.30 h- Missa a la Basílica.

22.00 h- Processó de les Promeses.

Al finalitzar, entrada solemne de la Mare de Déu a la Capella de la Troballa i disparada d’un Castell de focs d’artifici. A continuació, missa de la Germandat Sacerdotal.
Després de la missa, a la Capella de la Troballa, «Introducció i anunci de les Lloances a la Mare de Déu» a càrrec d’UNAM Teatre.
A continuació, Vetla a la Capella fins a l’alba.

Divendres 8 de setembre, dia de la Mare de Déu.

07.30 h- Vol general de campanes, al campanar de Sant Jaume.

08.00 h- Despertà pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la volta general, eixint de la plaça Major.

08.00 h- Missa a la Capella de la Troballa per tots els festers difunts.

09.00 h- Missa a la Capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col·laboradors i participants en les festes.

10.00 h- Processoneta del Matí. Les andes de la Mare de Déu les portaran militars del poble i els volants.

En arribar a la plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparada de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals.

A continuació, a la basílica, missa major concelebrada, acompanyada en el cant per la Schola Cantorum «Joan Baptista Cabanilles» d’Algemesí.

Després de la missa, al final del parc Salvador Castell, monumental mascletà.

18.30 h Missa a la basílica.

19.30 h- Processó de Volta General.

En arribar a la plaça Major, disparà d’un Castell de focs d’artifici i entrada solemne de la Mare de Déu en la basílica. Oració Cant de l’Apostolat, trasllat de la Imatge al seu cambril i Virolai final.

Fotos: Totem audiovisuales per a Indumentat

Previous post

Aquestes són les candidates de La Roqueta - Arrancapins, Patraix i El Carme per a la Cort d'Honor de 2018

Next post

Realce presenta su colección más artesanal de moños y rodetes