La seua vida ha donat un canvi de 180º en només tres mesos. Ha deixat el treball al departament de marquèting d’Adidas a la capital durant un any. Però no és un temps sabàtic. L’agenda es va quedar prompte xicoteta. Porta una llibreta de Fallera Major de València. Cada día més de 8 hores d’actes presagien que el somni passarà volant. Quedem amb Alicia Moreno prop del seu estimat Passeig Marítim, pel que abans de traslladar-se a Madrid, eixia a córrer una hora diària.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat10

Gràcies per triar este lloc per a l’entrevista. La mar, intensa, em fascina i és una de les coses que més trobava a faltar. Ara, com estic de nou a casa, intente recuperar el temps perdut. Vinc ací quan l’agenda m’ho permet, a llegir, a caminar, a disfrutar amb la familia i els amics d’un dels meus llocs favorits de València. També adore el llit del Túria i els Jardins de Vivers. Els llocs verds em donen pau i m’ajuden dins la voràgine que vivim.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat-2

Parlem de moda valenciana amb la dona que enguany serà font d’inspiració per a moltes valencianes. La Fallera Major de València sap que és una icona i que cal triar ben bé les peces de la seua indumentària.

Des que era menuda m’ha cosit Mercedes Torres, també Roser Martínez i Consuelo, que són part de la meua família. Per a elles és un orgull que haja sigut jo l’afortunada i estan molt il.lusionades. Sòc fidel a la meua gent, per això confie en ells, com tots els anys. A banda he volgut donar l’oportunitat a altres empreses perquè sòc conscient del meu paper. Però le firmes encara són sorpresa, com els vestits i colors que hem elegit.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat-9

No ens confesa qué sedes ha triat, però sí que mai tindrà un vestit color taronja. De segur que tornarà als pompons de la seua infantessa en el calcer i, amb un somriure desvelador, ens deixa caure que també recorda aquell justillo negre que lluia de menuda per a anar a l’ofrena i que podria recuperar al seu vestidor de Fallera Major de València. ¿Potser? Calla i somriu.

M’apassiona la indumentària, estudie i disfrute aprenent. Em voreu vestida de la manera tradicional també; sòc molt respectuosa i crec que, si es va vestida tradicional, és diferent que de fallera amb inspiració del s.XVIII. Són dos conceptes, amb només la tela és evident, perquè no porta metall, ésta ja marca la diferència. Hi ha actes que poden ser perfectes per anar vestida de la manera tradicional o a l’antiga i sé a quins m’agradaria poder fer-ho d’esta manera. En certa mida, també dins la indumentària de Falles té rotació cíclica, com la moda de carrer, i altra cosa és recrear una època passada perquè té una tasca d’investigació que m’agrada moltíssim.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat11

Alicia Moreno, té 30 anys i molta experiència dins l’estructura organitzativa d’una Falla. Ara, amb el seu nou paper, l’agradaria recolçar una aposta i visió de les Falles oberta a l’estranger. Sap que, com va dir l’alcalde de València el día del seu nomenament, el repte de ser Patrimoni Inmaterial de la UNESCO, li dona una segona responsabilitat dins la tasca de representació que porta la seua banda. S’ha preparat per afrontar diverses situacions i com enfrontar-les. De fet, ens confesa que l’encantaria compartir una mascletà amb els Reis al balcó de l’Ajuntament.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat

Des de Junta Central Fallera i totes Juntes Locales amb les Institucions implicades volen sorprendre la UNESCO, que suposa per a les Falles esta candidatura i com podem aportar el nostre paper dins la targeta de visita que es prepara amb este projecte. Crec que s’està fent molt bé el treball amb les xarxes socials, un treball de concienciació perquè ser Patrimoni suposa mantindre viu tot el que ha permés que aconseguires eixa menció. Estàn fent una Crida a través d’Internet que tots hauriem de compartir i extendre els braços perquè la tecnologia ens permet unes possibilitats meravelloses per a mostrar la magnitut i riquesa de les Falles al món sencer.

Alicia-Moreno-Fallera-Mayor-Valencia-2016-Indumentat-7

A només unes hores de les Eleccions Generals parlem de política. Alicia va a conéixer dins el seu regnat a moltes autoritats, però també és una jove afortunada per haver trobat el treball que volia en una gran ciutat. Volem saber que li demana als que s’ocupen de gestionar Espanya en els pròxims quatre anys.

Demanaria que escolten a la gent, tant als afortunats com aquells que estàn lluitant. Que parlen, que consensuen, que no deixen ningú a banda, que pensen en les persones de totes les edats. Quan em triaren Fallera Major vaig pensar que voldria aprofitar-me de la situació per arribar a gent desafavorida, convidar al món faller a eixa germanor que tenen, a ser solidaris i ajudar a les persones que no viuen el millor moment i no poden disfrutar de la festa com nosaltres.

Fotografies: Totem Audiovisuales.

Previous post

Guardamantillas: La forma más bella y exclusiva de conservar nuestras mantillas

Next post

Sofía Soler: "Mi mejor regalo sería que las Fallas fueran elegidas Patrimonio Inmaterial de la Humanidad"