És curiós com l’ús de la banda ha generat controvèrsies i opinions de tot tipus. És més, fins els homens estàn opinant i inclús votant en moltes comissions falleres sobre si es déu o no portar per les dones. A vegades, no diuen ni motius ni res, només l’argument del «sempre s’ha dut, no?». Eixe argument que s’utilitza quan no en tens un altre més convincent. Per aquesta raó, vaig a enumerar els meus motius per no voler portar banda, a veure si algú o alguna s’anima a dir-me els seus:

Motiu n º 1: La banda, segons el corrent historicista més acceptat, té el seu origen en les bandes de les Misses; com a tal, les primeres falleres majors de les comissions van eixir amb aquesta idea de Miss, i amb açò, amb la seua banda de fallera major. Per extensió, es va utilitzar la banda de Cort d’Honor a la resta de falleres de la comissió. Conclusió: Les falleres no són Misses, són dones valencianes que volen vestir el seu vestit tradicional.
Motiu nº 2: Als homes no se’ls imposa gens en la seua indumentària, cap complement, ni insígnia. Des del desaparegut faixí, l’home que vol portar un distintiu ho porta per voluntat pròpia, segons gustos: sense imposicions ni obligacions. Deixa cert gust sexista que a les dones encara se’ns vulga imposar que portar i què no. La imposició sobre un sector de fallers (les dones) no és gens democràtica.
Motiu nº 3: Davant la frase: «Com es va a llevar la banda si sempre s’ha portat?» També sempre s’ha portat el vestit negre de faller, les borles en les sabates blanques i una infinitat de barbaritats més que, gràcies a historiadors i a molta documentació, s’ha demostrat que estaven fora de lloc en la nostra indumentària.
Motiu nº 4: Davant la frase i com es va a distingir de quina falla eres? Doncs senzillament, a gustos, o es pregunta, o es porta una xicoteta insígnia en el mocador, o es fixa un a l’estandard que presideix la comitiva. I jo em pregunte: I com se sap que falla és un faller, si tampoc porten distintiu?
Motiu nº 5: Si en els últims 20 anys, els valencians i valencians fem un esforç econòmic i històric per vestir cada vegada de manera més fidel a la nostra indumentària antiga, es realitzen rèpliques de gravats, còpies de dissenys de teixits, es trauen sinagües i camises de les iaies, es realitzen cada vegada més vestits tal com es confeccionaven en el s.XVIII i XIX, per què ens obstinem a col·locar als nostres preciosos vestits una banda apocope de bandera, amb la qual ja adornem els nostres carrers i façanes?
Motiu nº 6: Davant la frase: Si ho han decidit els fallers! Davant la insistent petició de votar l’assumpte, haurien de ser les falleres i no el fallers els que decidisquen que posar-se i que no. És la comissió femenina la que hauria de votar. La votació de si les dones han de portar banda o no, hauria de ser un elecció només de dones, ja que són elles les que han de dir sobre la seua indumentària i no el sector masculí. Per aquest motiu, les votacions realitzades no hauria de tenir valor, i molt menys les abstencions, resultat d’una mala gestió i nul·la informació. I és la mateixa imposició si m’obliga a dur banda una Junta Local o Central o una comissió. Només la persona a títol individual té dret a decidir.
Motiu nº 7: Se suposa que l’Agrupació de Falles de Torrent, es va realitzar per a ajudar-se entre les comissions, per a fer compres conjuntes com a flors o pólvora… i no per a imposar-nos normes absurdes amb caràcter obligatori entre les falles, allunyant-nos encara més d’aqueix «germanor faller» que tant nomenem en fallers.
Motiu nº 8: Va en contra del Pla Municipal d’Igualtat aprovat pel govern municipal torrentí.
Així que amb tot açò, si has llegit fins a ací i no eres faller/a, ja tens una informació més, i si eres faller/a, ja coneixes alguns arguments de les dones que NO volem posar-nos la banda. Si per contra, eres de les quals SÍ els agrada portar banda, almenys, sabràs per què moltes no volem portar-la. Perfecte, posa-te-la! però no ens obligues a nosaltres a portar-la, igual que jo no t’obligue a portar mantellina negra, blanca o mitja lluna. Com tot en la vida, és qüestió de gustos, i de respecte.

Previous post

Lo que ha unido la Indumentaria, que no lo separe Facebook

Next post

Los abanicos de Segarra se exponen en Quart de Poblet