La història d’Entre Fils Indumentària Valenciana transcorre paral.lela a la història fallera de Sofía Soler Casas, Fallera Major Infantil de València 2016. Le dues són de Quart de Poblet i es coneixien dels ambients de la festa, però tot va canviar quan Sofía va ser nomenada Fallera Major de la seua comissió, la qual va fundar el seu iaio Paco, la Falla General Asensio – Marqués de Solferit.  Era l’any 2015, només un any abans Beatriz Rabuñal feia un pas endavant i obria al centre de Quart el seu projecte: Entre Fils.

Ara, dos anys després i amb una Sofía alguns centímetres més gran, es tornen a juntar per  recordar els vestits que protagonitzaren el seu Regnat i parlar del futur d’estes peces d’artesania que són els seus trages.

El nostre primer contacte va ser per a fer a Sofía un vestit tradicional com a Fallera Major de la seua comissió, un vestit que estrenava en la Cavalcada de Reis, res ens feia imaginar que un any després seria Fallera Major de València, recorda Bea Rabuñal.

Sofía de FM su falla en entre fils
Una joveneta Sofía Soler, amb 10 anys, Fallera Major de General Asensio – Marqués de Solferit, vestida d’ Entre Fils.

L’armari d’una Fallera Major de València

Quan Sofía va ser nomenada Fallera Major Infantil de València el 21 d’octubre de 2016,  Paqui Casas, mare de Sofía, va prendre la decisió de compartir la responsabilitat dels vestits de Sofía amb alguna persona de confiança:

És un any complicat perquè s’han de prendre moltes decisions que afecten la teua filla i saps que estàs en el punt de mira del món faller. Confiar en Beatriz perquè s’ocupara de gran part de l’armari de Sofía, va ser la decisió més encertada. Ens hem passat hores i hores enganxades al telèfon planificant, modificant, imaginant, sabia que podia agarrar el telèfon a qualsevol hora amb un dubte o una idea i que Bea estaria a l’altre costat per escoltar-me.

L’organització va ser la clau: primer es va fer un llistat d’actes i es van prioritzar, és a dir, quins esdeveniments requerien d’una estrena i quins no, després es triaren els fabricants de les teles tenint en compte l’estil de cada trage, era el moment de triar dibuixos, trames i colors, seguidament era el torn de les manteletes i la resta de complements. Cada vestit ha dut una joieria i unes manteletes específiques pensades per a ell.

Entrefils Indumentat Totem-19
Indumentarista i Fallera, cara a cara, un vincle que perdurarà per sempre.

D’aquesta part del treball, destacaria el consens al qual aconseguiren arribar en cada detall, sense imposicions per cap de les parts, tot estudiat, pensat i sobretot, fet amb molt d’amor i orgull. Sofia i jo tenim una característica que ens uneix: el perfeccionisme, afegeix Beatriz.

Nou vestits, nou històries que contar

La col.laboració entre Sofía i Bea es va plasmar en nou propostes d’allò més diferents. Indumentat proposa una reunió en la qual els trages tornen a ser els protagonistes. Una excusa per recordar, reviure i planificar el seu futur.

Un bon moment per a fer balanç i perdre decisions sobre uns vestits que han marcat un Regnat. No estan tots, però sí una selecció dels quals les dos per consens han considerat més importants per diversos motius. Els miren i no es cansen, els acaricien amb tendresa com si pogueren encara conservar la màgia del moment compartit, com si estigueren vius.

Entrefils Indumentat Totem-43

 1. Un vestit per a una Gala

  En un principi estava previst que Sofía assistira a la tradicional Gala de la Cultura amb el seu segon vestit oficial, però finalment es va desestimar eixa possibilitat. Per tant el repte va ser doble, fer un vestit apropiat per a l’estil que requeria l’esdevemiment i fer-ho en un temps rècord. Un vestit correcte per al sentit de l’acte i afavoridor. Per a Bea, tot i que no va ser el primer encàrrec, aquest vestit va ser un vot de confiança per part de Sofía i els seus pares. Un trage mimat al detall.

  Entrefils Indumentat Tote

  Entrefils Indumentat Totem-6
  Falda d’otomà amb quatre pomells diferents de flors xicotetes, teixit en tonalitats ocres i corals i combinat amb un gipó de vellut en color dorée.

 2. La premonició somniada de les Forces Armades

  Possiblement és el vestit que més aplaudiments ha rebut del regnat de Sofía. La forma d’abotonar el gipó, els xicotets detalls de les mànegues han creat una tendència que s’ha vist refrendada en molts dels vestits d’aquest any, per a orgull de la seua creadora. La tela va ser creada en exclusiva  així com la combinació de colors per la firma Mar de Seda i el dissenyador Vicente Betes amic de la família, un teixit que va rebre el nom de «Sofia».
  Una combinació que, com anècdota, anava amb un gipó de color blanc potenciant el contrast, una peça que tot i estar ja confeccionada mai va vore la llum perquè, com reconeix Bea: «vaig somiar que eixe guardapeus anava amb un gipó gris antracita i em vaig arriscar». Una premonició molt encertada.
  Sofía intervé per a destacar les manteletes creades en exclusiva per a eixa falda tan personal. Un complement que completa un conjunt que ha fet història.
  Entrefils Indumentat Totem-4

  Entrefils Indumentat Totem-4
  Detall de la creació del davantal exclusiu.

  Guardapeus amb fons blanc i trama en gris, grosella i verda combinat amb gipó de seda en gris antracita i manteletes de Viana, brodades en tul cristall i cadeneta en cru i or vell.

 3. Una Crida amb el vestit més arriscat

  Bea ens confessa que és el vestit que més maldecaps li ha suposat perquè el considera el més important dels que ha elaborat per a Sofia des del punt de vista de les expectatives creades. A més no volia assegurar-se amb un vestit a l’ús, sinó que es va plantejar des del primer moment una proposta arriscada. «En lloc de buscar una combinació de colors còmoda, com haguera sigut combinar el gipó amb el fons del guardapeus, vaig apostar pel contrast amb uns colors que habitualment són considerats de majors, tot i que en la roba tradicional no existia eixe concepte».
  Sofia recorda que no va confessar a ningú cap detall sobre el seu vestit, «jo se guardar un secret«,  i que li va divertir observar la cara de les seues companyes de la Cort quan la van vore baixar de la seua casa. «El marró no entrava en cap aposta, vaig sorprendre molt. Curiosament, La Fallera Major, Alicia Moreno, solia anar de colors clars i jo de foscos, però sempre buscàvem combinacions amb harmonia entre les dos«.
  Entrefils Indumentat Totem-10 (1)
  Entrefils Indumentat Totem-33
  Llampàs «Sant Antoni», un dibuix que es va confeccionar per primera vegada com a llampàs, en seda color tabacco amb guinarda en seda beige que substituïx el metall i li dóna el sabor antic. Amb manteletes i randes exclusives de Santos Textil.

 4. Un blau tinta per a una seda «Carpi»

  El blau és el seu color i la seda color blau tinta és la que van escollir son pare i ella per a este vestit tan especial amb el dibuix «Carpi» del qual triarem tota la trama de colors al seu gust, el.laborant una proposta molt personal. És un vestit molt estimat, que va estrenar en la Presentació de la seua Falla. «Trobe que és el vestit favorit de la meua Cort, perquè totes sabien que també ho és per a mi».
  Entrefils Indumentat Totem-13
  Sofía i Bea completen el seu tàndem amb cinc vestits més creats per al seu any de màxima representant de les Falles, un domasc «Greco» en color caldera que va lluir entre d’altres ocasions en la Batalla de Flors i que va ser el primer que estrenà com a Fallera Major Infantil;  un llampàs «lazos» en gris perla amb la trama en rosa; una seda estreta dibuix «Exaltació» amb el fons color orio que estrenà per a l’Exposició del Ninot; un llampàs «Belina» en fons groc llima amb trama de seda color albergina, que va lluir en la Gala de l’Esport i el vestit creat per a la dansà, amb guardapeus de tafetà de seda dupión en verd oliva i gipó amb reproducció de la casulla  ‘San Andrés’ amb fons rosa i motius en seda beige i visó.

  collage Sofía

Un any després moltes coses han canviat, Sofía ha fet el primer curs d’ESO, ha aconseguit ser música en la seua banda i la seua passió per les falles s’incrementa cada dia. Malauradament cap d’estos vestits amb què tot València la recordarà són ja de la talla de Sofia, arriba el moment de noves reunions, ara amb més temps i tranquilitat, per a decidir el seu futur. Tot i que és trist, alguns d’estos trages hauran de desfer-se per a conservar la tela en perfectes condicions i que tinguen una nova vida quan siga més major. Això també forma part del cicle faller. De moment Bea i Sofia continuen disfrutant d’ells com el primer dia.

– Quin seria el teu pròxim vestit, Sofia?

-M’encantaria un de color groc molt suau i no em voràs mai amb un de color morat…

I els rostres de les dos s’il.luminen mentre fan un somriure de complicitat. En eixe moment tots tenim la certesa que hi ha relacions que naixen per a perdurar en el temps i ésta és una d’elles.

Entrefils Indumentat Totem-13
Entrefils Indumentat Totem-33
Entrefils Indumentat Totem-33
Entrefils Indumentat Totem-33
Entrefils Indumentat Totem-33

Fotos: Totem audiovisuales para Indumentat

 

Previous post

Les primeres candidates a Falleres Majors de València inicien el camí a la Fonteta

Next post

Paula Sanchis Mengod i Clara Pozo Cantos Falleres Majors d'Alaquàs