Tots els anys els valencians prenem els carrers més cèntrics de València per acompanyar a la Moma, els nanos, la Magrana, els arquets o la Degolla en la Cavalcada del Convit i a la vesprada a la Processó del Corpus en una tradició que es remunta a l’any 1355.

CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (12 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (19 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (19 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (19 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (31 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (31 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (31 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (31 de 71)
CORPUS-VALENCIA-INDUMENTAT (62 de 71)

Però pot ser no tots alcem la vista per admirar l’esforç que molts veïns fan per engalanar balcons i façanes en homenatge a la Festa Grossa. Una tradició que l’Associació d’Amics del Corpus ha convertit en concurs i que en sorprén any rere any amb la bellesa de les composicions.

Els carrers de la Mar, Avellanes, Cabillers, Forn dels apostols o l’imponent carrer Caballers són alguns dels quals s’engalanen i donen la benvinguda a la Processó. Com mana la tradició, dissabte, a l’intermedi del concert de la Banda Municipal, es donen els estendarts als millors engalanats en cada categoria, enguany aquests han sigut els premiats:

FAÇANES:
1.-Cavallers 26
2.-Plaça de la Verge 3
3.- Avellanes 3
APARADORS:
1.- Avellanes 22
2.- Reina, 2
BALCONS ORNAMENTACIÓ FLORAL
1.- Cavallers,30
2.- Avellanes 6
3.- Mar 8
BALCONS ORNAMENTACIÓ TRADICIONAL
1.- Cavallers 23-25
2.- Cabillers 12
3. – Avellanes 20

Enguany hem acompanyat la preparació de dos d’estos balcons, els millors en la categoria d’ornamentació tradicional, amb filosofies molt diferents però la mateixa il.lusió.

Un balcó que homenatja la indumentària tradicional valenciana

Per segon any consecutiu esta colla d’amics format per sis persones, Javier Marco, Pablo Martínez, Alberto Jiménez, Amparo Rubio, Concha Delgado de Molina i María Rosa Roig, participen en el tradicional concurs i per segon any s’alcen amb el primer premi de la Categoria Ornamental Tradicional.

balcons

La temàtica del balcó se centra en l’Eucaristia com estableix les bases del concurs, però a més han volgut homenatjar l’Horta de València i la indumentària tradicional. Destaca la imatge dels quatre Sants Patrons de la Ciutat per ordre d’antiguitat: S. Vicent Màrtir, S. Valer, S. Vicent Ferrer i Sant Joan de Ribera i en mig l’escut de la ciutat.

BALCONES-CORPUS-8

Dalt, crida l’atenció les dos figures humanes que representen dos personatges de l’Horta amb el Jesuset en mig, els tres adorant l’Eucaristia i envoltats de taronges i llimes com a ornamentació.

BALCONES-CORPUS-INDUMENTAT

La dona duu un terno original del segle XIX, unes arracades de barquillo i un rosari antics els dos. Als seus braços, té un nadó amb una bolcà de principi del segle XX i, tot i que no s’aprecia, duu un cinturó d’amulets amb peces antigues.

BALCONES-CORPUS-15

A l’altra banda del balcó, el cavaller vesteix amb camisa antiga, saragüells de llenç també antic, escapulari de la Mare de Déu del Carme del segle XIX, barret d’arborços i rodina antiga. Sobre el seu muscle acompanya una xupa que és una reproducció d’una peça del segle XIX. Amb una mà sosté un pomell de taronges i llimes i amb l’altra ens assenyala la Custòdia.

BALCONES-CORPUS-15

Pel que respecta al Jesuset, és una talla antiga barroca en fusta a la qual s’ha vestit amb saragüells. El viril de la custòdia està buit en senyal de respecte a la que desfila pels carrers en Processó. Està emmarcat dins d’un pavelló reial que simbolitza la grandesa de Crist en color púrpura i blanc. La volta del sostre delspavelló és dels colors de la Senyera.

BALCONES-CORPUS-15

El balcó té tot just seixanta centímetres d’amplària i a més les portes dels accessos s’obrin cap a fora, per tant el muntatge ha sigut tota una prova d’equilibri. Només la instal.lació ens ha suposat dos dies de faena, pel que respecta a la idea és un tema que anem perfilant al llarg de tot l’any. 

BALCONES-CORPUS-INDUMENTAT

Un balcó tradicional i totalment artesanal

S’anomenen a ells mateixos les teresines i són una colla de set amics que des de fa més d’una dècada adornen el mateix balcó en el tradicional cantó entre el carrer Cabillers i Avellanes.

balcones-corpus-indumentat

Cada any és diferent però la custòdia és sempre el motiu protagonista de la nostra composició. Principalment busquem que tot el muntatge siga harmònic i represente una mateixa època, a més cada element té una simbologia molt estudiada. En aquest cas, hem recreat una escenificació molt barroca. Cal destacar que tot ho fem dins de les nostres cases ni s’encomana ni es compra res, eixa és la nostra filosofia.

El grup el conformen Miquel Rovira, Imma Atienza, Abel Modejar, Lutxo Palop, Joaquín Martínez, Amparo Martín Villaba, Amparo García Castellanos i Pepa Gómez. Dediquen un mínim d’un mes al disseny i elaboració del balcó, que enguany consta d’una custòdia reliquiari de pa d’or que té a l’interior un ecce homo gravat i colorejat artesanalment, envoltat d’elements amb colors i vernissos tradicionals.

BALCONES-CORPUS-9

El templet és un damasc antic i està custodiat per dos angelets, dos imatges molt barroques i dos pomells de flors en tela, quan el Corpus cau tan tard, sempre fiquem flors en tela que aguantem molt millor la calor. Al remat hi ha dos fanals antics cedits per lo Rat Penat. Les guinardes de flors en metall també són típiques de l’estil barroc.

balcó-decoració- corpus-Indumentat
balcó-decoració- corpus-Indumentat
balcó-decoració- corpus-Indumentat
balcó-decoració- corpus-Indumentat

Pel que respecta als cobertors, tots són antics, presideix al centre un de color rosa de finals del segle XIX, mentre que el sobrecobertor és també una seda antiga. Al seu costat, altres dos teles acabades en pic, es tracta de dos teixits del començament del segle XX.

BALCONES-CORPUS-6gif

Destaca també l’espill xicotet sobre el cobertor central, es tracta d’un amulet que es ficava a les cases per fer fugir el smals esperits. Un balcó en el qual no ha faltat cap detall i ben bé ha merescut el segon premi en la categoria d’Ornamentació tradicional. Enhorabona a tots els participants en esta mostra s’art efímer que desapareix amb el final de la Processó. 

BALCONES-CORPUS-8
BALCONES-CORPUS-8
BALCONES-CORPUS-8
BALCONES-CORPUS-8
BALCONES-CORPUS-8

 

Previous post

Tot enllestit per a la festa del Corpus Christi

Next post

Mamá Cose lleva sus blusones a las tres fiestas grandes de la Comunidad