El 3 de juliol les primeres candidates a les Corts d’Honor de les Falleres Majors de 2019 van fer el seu primer acte de presentació davant la premsa. Vam veure molta il·lusió, moltes ganes i molt amor per la festa fallera. Bona sort a totes!

Sector Quatre Carreres

Adriana Blanquer Moreno: “La Plantà i la Cremà són els meus actes favorits, és on comença i acaba tot”.

Aquesta estudiant de segon de violí i solfeig musical és una apassionada de la festa i li agrada tot: pentinar-se, vestir-se, estar amb els seus amics en la Falla… Va viure un moment molt especial en la seua Presentació com a Fallera Major Infantil en la Falla Àngel Villena – Pintor Sabater, ja que la seua tia va ser la mantenidora.

Valeria Calderón Castells: “El que més m’agrada de les falles és que les vivim junts els amics i la família”.

Encara que no va plorar en l’Ofrena va ser, sens dubte, el seu moment favorit com a Fallera Major Infantil de la Falla Sapadors – Vicent Lleó. Amb la mare, la iaia i les seues cosines amb experiència com a Falleres Majors, té el suport en la família. Se sent còmoda vestida de fallera i li encantaria formar part de la Cort d’Honor de la Fallera Major Infantil de València perquè seria un somni fet realitat.

Claudia Fernández Soler: “Si em fan mal els peus, jo somric i fins que no arribe a casa no me’ls lleve”

Als seus 11 anys el que més li agrada de la festa es “l’Ofrena, i este any va ser molt emocionant”. De major, no li importaria ser Presidenta de la seua comissió, Carrera Malilla – Enginyer Joaquim Benlloch, “estaria acompanyant als representats en tot moment i això em faria molta il·lusió”. Com tota fallera, te una Fallera Major Infantil de València de referència, “sens dubte, Clara Maria Parejo”.

Lorena Guijarro Delás: “Les dones de la Cort d’Honor valen molt i cada vegada tenen més oportunitats per a demostrar-ho”.

Compta amb el suport de la seua família, especialment de sa mare, que va ser Fallera Major i Infantil. Pensa que les dones de la Cort d’Honor aprenen moltes coses noves durant el seu any de regnat i ella sempre està disposada a aprendre. A més, considera que conéixer profundament la festa i la cultura fallera ha de ser un requisit imprescindible per al càrrec. És monitora esportiva i les falles són la seua afició, especialment, la dedicació a la seua, la Falla Poeta García Lorca – Oltà.

Andrea López Salvador: “La meua iaia es qui ha fet que tot açò siga possible”

Acaba de finalitzar els estudis d’art dramàtic i l’any que ve vol estudiar interiorisme, però aquets any com a Fallera Major de la falla Carrera Malilla – Isla Cabrera, ha sigut molt especial per les persones que han estat al seu costat. Considera que podria aportar a la Cort d’Honor “alegria i molt de sentiment i respecte cap a la festa”. Si arribara a ser Fallera Major de València, aprofitaria el càrrec per a “potenciar més el mon de les falles, que tot lo món el coneguera”.

Paula Maestro García: “Obriria les falles a tots els veïns dels barris per a explicar el sentiment faller”.

De família de fallers i passió per la festa, Paula és enginyera de disseny industrial. Creu que s’hauria de recolzar la incorporació de la innovació i les noves tecnologies a les falles, encara que sempre mantenint les tradicions. Valora especialment la senzillesa en la indumentària, «perquè ressalte la qualitat de les teles, damunt de la confecció o els adorns». Li agradaria contribuir al fet que la seua Falla Gravador Jordán – Escultor Pastor, la de la Fonteta, fora més coneguda.

Sector Pla del Reial-Benimaclet

Mar Costa Martínez: “L’any que he sigut Fallera Major Infantil he après moltes coses, i vull seguir aprenent”.

Mar destaca la Plantà i la Presentació entre els seus records més emotius del seu regnat com a Fallera Major Infantil en la Falla Vicent Sancho Tello – Xile. La seua iaia ja va ser de la Cort d’Honor en els anys 60 i confessa que li agradaria que la seua família tinguera de nou una alegria com ésta. El que més li agrada de les Falles és vestir-se de fallera i anar amb la seua comissió a tots els actes, acompanyada sempre del soroll dels petards i les mascletaes, que li encanten.

Daniela Alcoy Damià: “Tot lo mon em donava consells: porta’t be, posa els peus junts”.

Daniela, encara que es una de les mes menudes, té 8 anys, ha gaudit d’un any de somni a la seua falla, Conca -Tramollers – Guardia Civil. El seu millor record es “la caixeta on estàn les cendres de la meua falla”. Li encanta vestir-se de fallera i assegura que “mai he tingut problemes en les sabates per què mai em fan mal els peus” . Li faria il·lusió formar part de la Cort d’Honor perquè “seria la primera en la meua falla”.

Marina Atienza Campillo: Sempre em sent molt arropada per la meua comissió”.

Als seus 10 anys, Marina té clar que si haguera d’escollir un trage ara mateix seria “rosa maquillatje, es molt bonic i elegant” i encara que es deixa aconsellar per a escollir els trages afirma que “tinc criteri propi i puc elegir bé perfectament”. La seua experiència com a Fallera Major Infantil de Pare Alegre – Enric Navarro, li ha brindat l’oportunitat de saber que fer si li fan mal els peus “un mocaor en el taló es lo millor, així ja pots aguantar”.

Paula González Domínguez: “M’encanta la varietat d’estils que té la indumentària”

Treballa al Port de València però la seua passió son les falles, que ha heredat de “la meua família, sobre tot de ma mare, la meua família va tota a una”. Considera, que amb la indumentària tradicional es “recupera d’on venim, no hi ha que oblidar l’origen de la festa, donar protagonisme on anem, el futur, però sense oblidar el passat”. Del seu any com a Fallera Major de Molinell -Alboraia, ha aprés que “no tinc cap problema en vestir-me a soles de valenciana”.

Patricia Santamatilde Martín: “M’agrada anar adequada al segle que vestix”

Aquesta administrativa de la comissió Conca – Tramollers – Guardia Civil, considera “indispensable la cultura fallera en una component de la Cort d’Honor i, si no es així, que ho aprenga en el temps”. Afirma que té bastant autonomia per a vestir-se de valenciana “balle balls regionals i estic acostumada, a més sé pentinar-me a soles amb un monyo”. Si arribara a ser Fallera Major de València aprofitaria el càrrec per a “ajudar a donar més visibilitat als components minoritaris de la festa”.

Rebeca Pardo Castillo: “Que fóra Fallera Major va ser una confluència entre el president, la meua mare i jo”.

Rebeca treballa a un despatx d’advocats però, dins d’alguns anys no descarta ser Presidenta de la seua comissió, Exposició – Micer Mascó, “tractaria d’obrir més la falla al barri, este any vaig pensar en fer un cine d’estiu per als xiquets del barri, fallers o no,  l’any que ve igual el fem”. Considera que “les falles son una festa dels valencians i és nostra cultura tradicional, es pot modernitzar, però sense perdre l’essència”. 

Sector Ruzafa B

Adriana Molina Bernabé: “Segur que si ho intente puc vestir-me a soles de valenciana”

Adriana té 10 anys i si haguera d’escollir un trage ara mateix, seria groc, “ho veig i m’encanta”. Li agradaria formar part de la Cort d’Honor perquè “el teu nom està a la historia valenciana, has de sentir-te molt afortunada per això”. Però si d’una cosa està segura es que “no canviaria a la meua comissió per cap Cadis – Centelles, és el que més m’agrada de les falles”.

Leire Sáenz de Miera Escrihuela: “La meua iaia materna dissenya els meus trages i li ho mostra a la indumentarista després”

Leire te 12 anys i li agradaria formar part de la Cort d’Honor per què “estime molt València, per a mi seria un honor representar-la com a bona valenciana”. Del seu regnat a la falla Castellò – Segorb el que més li va agradar va ser “l’Ofrena i la Plantà, per fi vaig vore la meua falleta”. Encara que no té cap Fallera Major de València de referència, recorda que “m’han parlat molt bé de Covadonga Balaguer, m’agrada molt.”

Alba Mª Giner Sánchez: “M’agradaria que es continuara estudiant i recuperant teles i encaixos, per a seguir enriquint els vestits i la festa”.

De la Falla Cadis – Retor Femenía – Puerto Rico, li agradaria que la indumentària tradicional seguira introduint-se i formant part de la festa, i que no fóra una moda passatgera. Creu que les dones de la Cort d’Honor han de ser responsables i tindre disponibilitat però, sobretot, han de ser unes apassionades de les Falles i de la resta de les festes de la Comunitat Valenciana, ja que es converteixen en les seues ambaixadores.

Susana Yagüe Bodoque: “Per a ser de la Cort d’Honor és imprescindible ser molt fallera i saber que es forma part d’un grup al que cal recolzar”.

Tenia molt clar el color que volia per al seu vestit del segle XIX, gris plom, però reconeix que es va deixar aconsellar pels professionals per a prendre altres decisions. «La Fallera Major de València és una figura molt important per a donar a conèixer les Falles i la ciutat a tot el món», ens diu aquesta fallera de Peris i Valero – Cuba.

 

Divendres que ve continuem amb les entrevistes dels sectors: El Pilar – Sant Francesc, Patraix, Malva-rosa – Cabanyal – Beteró.

 

Imatge de portada cedida per Junta Central Fallera.

Imatges de les candidates per Laura Ballester.

Previous post

Marta Torres i Edurne Romero, Falleres Majors de Llíria 2019

Next post

Rocío Gil i Daniela Gómez acompanyen les candidates en les preseleccions falleres