Tots sense excepció tenim una afició i, alguna volta a la vida, hem col·leccionat alguna cosa: cromos, pins, xapes, clauers, misteres, tarjetes de telèfon, segells, vinils, etc.

Col·leccions de les quals alguns s’hauran desfet -i ara troben a faltar amb gran nostàlgia- i altres han sabut no sols ja mantenir sinó també ampliar, amb gust, amb expositors, joguines i art relacionat o documentació vària, fins acabar formant un autèntic “museu” on les peces originàries de la col·lecció, queden contextualitzades, i amb el cual el propietari gaudeix i fa gaudir al seu cercle familiar i d’amistats.

El col·leccionista busca el seu pretés objecte en tendes especialitzades, llibreries de vell, mercats de segona mà, subhastes o encontres tematitzats, com la Fira del Col·leccionisme Faller, la cual organizada por Junta Central Fallera de València, aplega a la seua quinta convocatòria aquest final de novembre.

Postals, llibrets, premsa, revistes, discursos de mantenidors, cartells anunciadors, recreacions en miniatura de falles, insígnies, tal vegada algún esbós i publicacions sobre Falles i cultura popular, queden tots d’una així amb aquesta Fira a l’abast de l’aficionat i investigador faller.

Dins el col·leccionisme faller, també hi ha lloc per a la indumentària, malgrat que és un mercat més reduït. Les peces del segle XIX o dels albors del XX no solen eixir facilment, ja que són oferides directament al col·leccionista potencial. Si bé, per si interessa saber al lector, si són molt corrents, per exemple, al Rastro de València pintes, joies, arracades, sinaigües, bandes, manteletes, xupetins i retalls que tot i pertànyer, al meu juí, a una etapa dura per a la indumentària fallera i tradicional -els anys 70 a 80-, formen part d’eixe imaginari col·lectiu, del cóm erem… o vestiem, millor dit. Doncs, la seua adquisició com una peça de col·lecció contribueix a guardar una porció d’eixe patrimoni popular, artístic i folk de tots.

Per altra part, també es poden trobar a les parades, per preus molt assumibles, fotografíes de falleres dels anys 40 fins als darrers 90, que posades totes en seqüència donen una bona panoràmica de la evolució del vestuari festiu.

falleras-antiguas-1954-indumentat

Fotografia d’unes falleretes de la comissió Falla Plaça del
Pilar -any 1954- adquirida per l’autor del text.

La compra de fotografíes de falles -o monuments fallers- és el leimotiv de la meua afició col·leccionista fallera, seguit dels llibrets, de les postals, revistes i de la premsa. Paper com es diu en l’argot col·leccionista que procure catalogar i guarde en àlbums i arxivadors, i que, com a font, són capitals en els meus estudis en pro de la difusió i divulgació de coneixements entorn la Festa de les Falles, dit modestament.

rastro-Valencia-indumentat

Altres mitjans per compartir una col·lecció poden ser disposar-la en un espai habilitat temporalment (per a la indumentària resulta ideal i ja s’han fet algunes amb èxit) o, fins i tot, aprofitar el núvol informàtic i buidar la co·lecció a un web, bloc (per exemple, de joguines antigues i tebeos hi ha molts), un perfil a Facebook o Instagram. Perquè el més bonic de tenir una col·lecció, és poder compartir-la amb tots; i més aquesta que afecta a una expressió tan definitòria del nostre patrimoni cultural com és la Festa Fallera.

Previous post

Llega el "Black Friday" fallero

Next post

"Mi tela de Fallera Mayor, un pedacito de mí"