Warning: Illegal string offset 'url' in /homepages/30/d588307161/htdocs/wp-content/themes/stella/functions.php on line 672

Warning: Illegal string offset 'url' in /homepages/30/d588307161/htdocs/wp-content/themes/stella/functions.php on line 675

Sóc Belén Girbés i Chafra i vaig a contar-vos la meua experiència com a Fallera Major d’Algemesí de l’any 2017, d’un poble doblement patrimoni amb les Falles i les Festes de la Mare de Déu de la Salut.
Ser Fallera Major de la teua ciutat és un orgull, una responsabilitat i un somni que, en el meu cas, a més, m’ha canviat la vida. És un orgull, perquè en el cas d’Algemesí, la Fallera Major és elegida pel poble, a través dels vots que emeten els membres de la Junta Local Fallera, formada per dos fallers de cadascuna de les 10 comissions de la ciutat i pels presidents d’aquestes. Per tant, és un orgull que el teu poble t’elegisca per a ser la seua ambaixadora, per a representar la vostra ciutat allà on vas.
Tanmateix, suposa una responsabilitat perquè davall la banda que t’acredita com a màxima representant s’amaga el pes d’intentar deixar a la teua ciutat en el millor lloc possible, de no decebre als que en tu han confiat per a tal càrrec, de fer sentir orgullosos als teus veïns per ser tu la que duu el nom de la vostra ciutat per tot arreu.

fallera
Així i tot, tota aquesta responsabilitat, tot aquest orgull, es veu compensat i reconfortat pel fet que suposa un autèntic somni. Una meta per a la que t’has estat preparant de manera inconscient durant tota la teua vida fallera. Un somni, que en el meu cas, perseguia des de feia dos anys, després que en 2016 no resultés escollida. Un somni que, tot i l’angoixa viscuda davant una negativa d’aquest calibre, va fer renàixer la il·lusió i les ganes per seguir lluitant i fer-lo realitat.

Cóm ser Fallera Major de la teua ciutat et pot canviar la vida?

Doncs bé, ser la màxima representant de les festes falleres d’Algemesí de l’any 2017 m’ha aportat dues coses essencials: vivències i persones. Un gran nombre de vivències, experiències irrepetibles que m’han enriquit com a persona, que m’han fet veure cóm el treball en equip de moltes persones que estimen una mateixa festa pot aconseguir resultats meravellosos, ja que no hi haurà una altra “Crida a la Humanitat”, una altra “Recollida de certificats de patrimoni” ni una altra processó pel V aniversari de la declaració de les Festes de la Mare de Déu de la Salut com a Patrimoni de la Humanitat. L’últim d’ells va ser un propòsit personal, i és un orgull per a mi haver aconseguit ser la primera Fallera Major d’Algemesí en desfilar junt als balls de la Mare de Déu.

I persones. Ser Fallera Major d’Algemesí m’ha aportat un gran nombre de persones a la meua vida i m’ha ajudat a veure l’estima que sentien per mi els que ja es trobaven en ella. He tingut l’oportunitat de descobrir a 8 xiques que composen la meua Cort d’Honor i a les 10 xiquetes de la Cort d’Honor Infantil, a les que estic tremendament agraïda per la seua acollida, per l’estima que m’han demostrat i per fer-me sentir, des del primer moment, com a la seua regina, admirada i volguda a parts iguals.

fallera-peinado-algemesí

A més, he tingut la sort de compartir regnat amb una princesa immillorable, fallera de la meua comissió, a la que he vist créixer i a la que m’uneix un vincle molt especial al provindre de la mateixa família fallera. Però, especialment, aquest 2017 ens ha aportat un fet històric per a les falles d’Algemesí: el primer president escollit democràticament per tots els fallers de la ciutat amb una Junta Local Fallera que adopta autonomia pròpia a partir d’enguany. Un president que ha segut durant molts anys faller també, de la meua comissió. Explicat tot açò entendreu que aquest any no podia ser més especial.

fallera-peinado-algemesí
Però, si a més vos dic que fa 30 anys que ma tia, delegada de Protocol de la JLF, va ser Fallera Major d’Algemesí, i que la meua comissió celebra el seu 40é aniversari, la cosa encara adopta una connotació més especial. I davant una experiència com aquesta, hi ha alguna cosa en la teua vida que canvia, veus el món d’una altra manera, amb més orgull quan mires enrere i veus tot el que has aconseguit, et sens pletòrica quan te n’adones que la vida també et deparava oportunitats tan gratificants com la de representar a la teua ciutat gràcies a les teues qualitats com a fallera.

Davall del meu vestit de valenciana, el qual sent com un escut protector, em reconvertisc. Deixe a la jove tímida i introvertida de banda i un somriure permanent s’apodera de mi. Em torne una persona oberta a la gent, amb una força indestructible per lluitar pels meus ideals, els meus ulls s’il·luminen novament d’alegria i gaudisc cada instant sabent que no es tornarà a repetir. Em fa sentir-me orgullosa de mi mateixa per ocupar el càrrec que ostente i em fa sentir-me afortunada pel somni que tinc l’oportunitat de viure.

Ser Fallera Major d’Algemesí, en definitiva, m’ha suposat una pujada d’autoestima. M’ha fet sentir-me volguda, respectada i admirada. M’ha fet sentir la bellesa que desperta una autèntica dona valenciana i, el més important, m’ha fet que aquestos sentiments no desapareguen en llevar-me el vestit de valenciana. Perquè sé que encara que no porte les pintes al cap, les sinagües i calces davall la roba i la seda envoltant el meu cos, la meua ànima és fallera i sent fallera em sent plena de goig. Com si res pogués amb mi, com si res més pogués envejar. He tingut tot el que he somiat, estic on sempre he volgut estar. I vaig a formar part de la història fallera d’un poble que m’ha escollit i que sempre he estimat.

Gràcies a tots els que heu contribuït a fer d’aquest any, un dels més especials de la meua vida. Gràcies a vosaltres, m’ha canviat la vida. Gràcies a vosaltres he descobert qui sóc en realitat i la fallera que s’amagava davall del seu vestit.

Entrada anterior

Les Falleres Majors convidades a les Festes de la Magdalena de Castelló

Siguiente entrada

Nace Bonica Jeans para que luzcas tu seda bajo el sol de Primavera