Amb vestit florejat en un dia luminós que ben bé podría haver sigut de primavera, quedem amb Daniela Gómez de los Ángeles, Fallera Major Infantil de València, pocs dies després de la seua Proclamació. No és el nostre primer encontre, Daniela va ser model en exclusiva per a Indumentat en un reportatge del passat més de maig, quan encara ningú sospitàvem el que li proporcionaria el futur. La nostra Fallera Major Infantil, és inquieta, atenta i parla de veritat, sense discursos apresos o frases fetes. Es mostra emocionada amb tota la tradició sedera i els telers antics, l’hem encertada de ple, perquè la nostra cita és al Museu de la Seda.

M’encisen els telers antics

– Havies estat abans al Museu de la Seda?

Si, vaig vindre quan ens feren les proves per a Cort d’Honor. El que més m’agrada són els telers antics. Precisament ahir vaig estar en un altre perquè anàrem a Garín per a triar la tela del vestit oficial. Em van explicar com es fan els espolins i ara encara valore més la sort que tinc.

ffmm 2017 indumentat totem-10
Daniela amb un espolí a la mà, l’instrument que dóna nom a la tela més preuada.

– Tu has tret el tema, alguna pista sobre el trage oficial?

Nooo!- contesta entre risses- només diré que em vaig enamorar d’un color durant la visita. Era una cosa que no m’esperava.

– Volem conéixer-te un poc millor, que t’agradaria ser de major?

No ho he pensat molt, pot ser fotògrafa.

– Com és la teua família?

Els meus pares són Juan Carlos i Eva i la meua germana es diu Claudia i té 14 anys. Tots som fallers de la comissió Santa Maria Micaela – Martí el Humà, Claudia va ser Fallera Major Infantil el 2013. Un tio avi meu va ser el primer a tindre el bunyol d’or en fulles de llorer i brillants de tot València. El deien Vicent i era de la Falla del tio Pep.

ffmm 2018 indumentat totem-13

«En la meua cort cada companya és diferent i totes aporten coses»

– Ja coneixes un poc a la teua Cort, com són les teues companyes?, quin és el moment que destacaries dels que heu viscut juntes fins ara?

Són totes molt gracioses, cadascuna totalment diferent de la resta, però totes aporten coses. Em cauen superbé. L’acte més important que hem compartit juntes fins ara ha sigut la Proclamació, però durant les proves recorde un dia molt especial que anàrem al Mercat Central i després dinàrem totes juntes.

ffmm 2018 indumentat totem-29
Daniela ens assegura que té una Cort molt divertida.

– Imagine que t’agrada molt vestir de valenciana, com et sents més afavorida en un monyo o en tres?

M’agrada tot. Estic més còmoda en un a soles, però em veig més afavorida en tres.

– Quants vestits tens?

Ara… – fa recompte mental abans de contestar i repassa per colors mentre compta amb els dits –  el verd, el taronja, la falda groga de la dansà…ara en tinc cinc, i una falda i un gipó més.

ffmm 2017 indumentat totem-25
Daniela observa amb atenció la reproducció en un mocador del dibuix «Reina» a la botiga del Museu de la Seda.

– Trobe que a la Proclamació estrenares el teu primer trage de gala, dels anomenats del XIX?

Si era el meu primer vestit del XIX, em va agradar molt.

ffmm 2018 indumentat totem-29
Daniela en la seua Proclamació.

– A qui demanes consell a l’hora de vestir-te de valenciana?

A ma tia, als meus indumentaristes Flor de Cotó i als meus pares, però ma mare m’aconsella millor que mon pare – diu entre risses-

– Quin és el teu color favorit?

El verd és el meu color, sobretot de quan vaig vestida de valenciana. Però crec no hi ha cap color amb el qual no em faria un vestit, no tinc manies.

ffmm 2018 indumentat totem-29
Daniela, vestida de verd, en un reportatge exclusiu per a Indumentat vestida per Flor de Cotó.

La meua falla és la meua segona casa

– Quines coses t’agraden de la teua falla i quines coses trobaràs a faltar enguany?

Els sopars a la falla, estar amb els meus amics i la meua comissió sencera. La falla és la meua segona casa.

ffmm 2017 indumentat totem-17

– Un missatge per a tots els fallers i falleres als quals enguany representaràs?

Espere que se me’n recorde per a haver sigut una fallera molt fallera i una bona Fallera Major Infantil de tots els fallers.

– Un missatge per a tots els xiquets valencians i de fora de València perquè s’animen a conéixer millor les Falles?

Jo els aconsellaria vindre a qualsevol casal, que sempre tindran les portes obertes, se n’adonaran de com es disfruta les Falles dins de la setmana fallera i la resta de l’any.

– Tot i que el lema ja està decidit, de què t’agradaria que parlara la teua falla infantil?

M’agradaria fer una Falla sobre el món faller i que les escenes foren: una mascletà, la Crida a les Torres dels Serrans, fallers i falleretes jugant al carrer vestits de valencians, eixa falla estaria mot bé.

– Quins actes esperes amb més ganes?

Estic desitjant disfrutar de les mascletaes des del balcó de l’Ajuntament!

– A qui t’agradaria conéixer enguany si pogueres triar qualsevol persona del món?

A Justin Bieber!, el convidaria al balcó de l’Ajuntament i diríem junts allò de «Senyor Pirotècnic pot començar la mascletà«!

– Ara que s’ha complit el teu somni, Daniela…amb què somiaràs a partir d’ara?

Somie que les Falles de 2018 siguen les millors, que no hi haja cap problema de seguretat i que tot el món disfrute molt.

…que així siga, Daniela.

ffmm 2017 indumentat totem-18
ffmm 2017 indumentat totem-18
ffmm 2017 indumentat totem-18

Fotografia: Totem audiovisuales para Indumentat

Agraïments: Museu de la Seda de València.

 

Previous post

Espolín Amparo Gómez: treinta años de respeto por la tradición

Next post

Proclamació de les Falleres Majors d'Albal 2018 Marta Penella i Mireia Cabeza