Quatre elements destaquen com a principals novetats de l’acte de l’Elecció de les Corts d’Honor de les Falleres Majors de València 2017. D’una banda la participació de les 26 xiquetes i senyoretes que s’han acomiadat amb la seua veu en off en aparèixer en escena abans del discurs de les Falleres Major i Infantil 2016. Un gest que la mateixa Sofia recordava agraïda minuts després al seu discurs en la Crida, pel fet d’haver parlat, per primera vegada, una Fallera Major Infantil.

En segon lloc, la manera com Alícia Moreno Morales i Sofia Soler Casas han intercalat les seues paraules, sinceres i molt emotives en un comiat compartit a dos veus amb humilitat, compartint tro, banda i joia.

arf_8119-per-a-web
Fotografía: Armando Romero – JCF

En tercer lloc, una molt més que correcta adequació del temps de l’acte. Més breu (3 hores com una pel.lícula llarga), més intens i amb la clara intenció de no cansar el públic, que en eixir aprofita la resta de la nit per acudir als casals fallers per a celebrar la sort de la seua candidata. I per últim, la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó, primera volta que la primera autoritat de la ciutat acudeix a l’elecció de les Corts d’Honor de les Falleres Majors a la Fonteta.

dsc_0300-indumentat-fonteta-24

Més de 8.500 persones han omplit la vesprada de dissabte el Pavelló de la Font de Sant Lluís. Una mateixa il.lusió compartida que a l’interior de La Fonteta es transforma en festa de vítols, llums, pancartes i, per descomptat, fotografies gegants de les seues falleres. Desfilen les 144. Nervis a l’estómac, papallones en sentir el nom i la comissió que els recolza.

dsc_0261-indumentat-fonteta-21

Novetat: La veu de les Corts d’Honor

El nostre camí està arribant a la fi i volem agrair la labor de totes les persones que ens han ajudat. El nostre somriure mai s’esborrarà, hem estat a un lloc més privilegiat de les Falles. Moments inoblidables. Somni complit. Hem portat el nom de les nostres comissions per tota València. Entre nosaltres ha nascut una gran amistat. Gràcies papis i mamis per fer el nostre somni realitat. Hem viscut un any de conte, un any d’ensomni.

Són les paraules de les 12 xiquetes de la Cort d’Honor Infantil que mai havien tingut veu en aquest acte. Darrere d’elles, els agraïments de les 12 xiques de la Cort d’Honor d’Alícia. Sentiments a flor de pell que totes elles han començat amb un “gràcies” inicial seguit de verbs com ara ser, fer, demostrar, donar-nos, ajudar. Privilegi, orgull, solidaritat, terra, representació de les Falles. Essència de sentiments que han volgut traslladar a la UNESCO com a definició d’un desig, el de rebre el vistiplau al Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

dsc_0224-indumentat-fonteta-27

dsc_0233-indumentat-fonteta-30

Fer pinya i molt de comboi: Pere és la canya

Darrere d’elles Alícia Moreno i Sofia Soler recordaven com passa el temps i les vivències d’un any que ha sigut un privilegi i experiència de vida. Molt emocionades no han oblidat mencions per a tot el col.lectiu que fa gran les Falles: artistes, indumentaristes, pirotècnics, artesans, mitjans de comunicació una tasca que com ben bé han aprés de Pere Fuset, Regidor de Cultura Festiva i President de Junta Central Fallera, en una continuada profusió de missatges només s’aconsegueix quan es fa pinya i molt de comboi.

dsc_0429-indumentat-fonteta-16
Per primera vegada, l’alcalde de la ciutat participa en este acte faller
Alícia Moreno
— FMV 2016

 

Pere, he vist brillar la il.lusió als teus ulls en cada moment que hem compartit. T’has emocionat com un xiquet adelantant-nos cada detall dels actes que preparaveu. Ens has tractat com a reines, escoltant-nos en cada moment. Pinyes, bromes i molt de comboi han format part de cada instant viscut al teu costat. Sé que tot açò és sols el principi d’una gran amistat. Gràcies presi!

Sofia Soler
— Fallera Major Infantil 2016

 

 

Gràcies per trencar esquemes, per confiar en mi i donar-me el privilegi de ser la primera fallera major infantil en tindre veu en el dia de la Crida. També vull agrair-te que la nit de la Crema fora tan especial per a les Corts d’honor i per a nosaltres dos. Estic segura que mai l’oblidarem. Però sobretot, presi, gràcies per cuidar-me, mimar-me i voler-me. Pere, eres la canya!

Sofia: El record d’una néta agraïda

dsc_0192-indumentat-fonteta-20

Alícia Moreno Morales, ha recordat que les famílies són fonamentals per aconseguir complir el somni d’una Fallera Major. Missatges directes al cor de pares i germans. Sense dubte, dins del seu comiat a dos veus, el record de Sofía a la seua iaia Elvira ha nugat goles i ha fet brollar les llàgrimes dels assistents.

A la meua família iaios, oncles, cosins, gràcies per estat al meu costat de manera incansable i gracies per encanyar-me a voler i a cuidar la nostra llengua, la nostra terra, la nostra festa. No em puc oblidar de les persones que ja no estan, en especial de la meua iaia Elvira. Recorde amb un somriu el feliç i orgullosa que estava de la seua néta. Sempre et portaré al meu cor.

arf_8132-per-a-web

Patrimoni Unesco: La il.lusió col.lectiva

Alícia Moreno ha abraçat Sofia Soler amb paraules i gestos: Sofía, no plores perquè està acabant, somriu perquè ha passat, perquè has sigut una Fallera Major Infantil de València, impossible d’oblidar.

arf_8192-per-a-web

Amb el rerefons de la responsabilitat del Patrimoni Immaterial, la Fallera Major de València 2016 ha entregat el testimoni de la responsabilitat a les noves Corts d’Honor.

Pocs dies després que cedim el càrrec, rebrem des de molt lluny de València, el premi que tant desitgem. Desde un costat, serem les primeres a celebrar el nomenament de les falles com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat. Recordarem el nostre reinat com aquell en el que es va acabar de gestar una il.lussió col.lectiva, en que vam fer l’últim esforç. Soles queda replegar el resultat d’un treball ben fet per tots: els que hui protagonitzem la festa i totes les generacions anteriors, les que donaren vida a les falles i els que les van fer créixer perquè hui en dia siguen un fet únic en el món.

Desfilada d’indumentària

Les 144 candidates han desfilat a continuació amb el seu vestit predilecte, talismà de bona sort per a moltes d’elles. Primer, les xiquetes amb predominància de colors suaus en rosa i blau, però també en verd i blanc. Després les majors, en elegants grisos, maquillatge, blau plom, cirera intensa i roig foc. Temptadors i inspiradors per a aquelles que preparen vestidor.

dsc_0276-indumentat-fonteta-4
dsc_0273-indumentat-fonteta-6
dsc_0271-indumentat-fonteta-5
dsc_0287-indumentat-fonteta-8
dsc_0399-indumentat-fonteta-14
dsc_0409-indumentat-fonteta-15
dsc_0393-indumentat-fonteta-9

Els flaixos, vítols i aplaudiments han calfat un ambient amb una selecció musical pop amb cançons estiuenques que convidaven al ball.

ee4j4214-per-a-web

dsc_0264-indumentat-fonteta-23

A la catifa de La Fonteta, autèntiques joies de la indumentària valenciana. Peces exclusives en davantals i manteletes lleugeres en tul i seda, teles amb brodats valents, colors intensos en roig i groc que contrastaven amb altres sedes senzilles en verds i aiguamarina. Pintes en or molt cisellades en contrast amb les plata d’aigua més menudes. Mànegues de fanal i randes velles en crema, altres del XVIII amb cossos enverats amb adreços en coral, perles valencianes de raïm.

I al cap, totes elles, tres monyos al pentinat i un mateix somni amagat cor: escoltar el seu nom, minuts després, per part de José Martínez Tormo, secretari general de Junta Central Fallera. Així rebien el veredicte del jurat quan es desvelaven els noms de les 13 xiquetes i 13 senyoretes que ja conformen les Corts d’Honor de les Falleres Major i Infantil de València per a l’any vinent.

dsc_0343-indumentat-fonteta-2

dsc_0350-indumentat-fonteta-9

dsc_0421-indumentat-fonteta-12

dsc_0358-indumentat-fonteta-7

dsc_0423-indumentat-fonteta-17

dsc_0402-indumentat-fonteta-11

Entre elles es troben les màximes representants de les Falles 2017, però encara cal esperar a la telefonada de l’alcalde de València, Joan Ribó. Serà el dilluns 10 d’octubre a l’Ajuntament de València i el seu nomenament dimarts 11 d’octubre quan acudiran a l’Hemicicle municipal de la ciutat.

dsc_0425-indumentat-fonteta-3

Previous post

Orgullosos del nostre "Patrimoni"

Next post

Sueca acull el comiat de les Falleres Majors de la Comunitat