Traslladar els valors del seu Torrent natal, la tradició familiar per la costura dels Esteve i la passió investigadora pels arrels de la indumentària no és gens fàcil. Però Sergio Esteve ha aconseguit unir-ho tot amb l’encàrrec de dissenyar la roba per la nova Muixeranga La Torrentina que acaba d’estrenar-se. Un repte que va revalidar a la prova de foc: la presentació davant el seu poble en el día de la Carta Pobla de la ciutat, tot un símbol.

Participaren amb la nostra comissió de la Falla Cotxera de Torrent en el Cant de l’Estoreta de la Plaça de l’Arbre en València. Guanyaren. Els companys de la Muixeranga de València els han ensenyat la tècnica i ha sorgit un vincle molt bó. Després d’aquell dia, va náixer la Muixeranga La Torrentina i en un no res ja eren 25 persones.

Sergio-Esteve--Torrent-7-Indumentat

Els colors de Torrent estigueren clars des d’un primer moment. El taronja i el blau Senyera, també que el pantaló seria blanc com el d’un saragüell. No duen calçer especial, només els components de la base, la resta puja descalça, per això calia que una tela done confiança en començar l’esforç de la pujada. En principi es va parlar de fer un blusó però, en estudiar els movimients, optaren per bruses. Com a curiositat et diré que les faixes negres són de 44 cm d’ample per 8 metres de llarg, per a protegir l’esquena.

Sergio-Esteve- Torrent- 1-Indumentat

La selecció del teixit era bàsica, calia que fora de cotó 100%, que no relliscara ningú en alçar i agarrar-se entre ells. Hem fet nombroses proves, un autèntic control de qualitat per a testar que foren les adequades. Els pespunts s’han reforçat i el patronatge està estudiat al milímetre.

Sergio-Esteve--Torrent-2-Indumentat

Mentre esta colla de muixeranguers aprenia com enlairar-se fins el cel, Sergio Esteve estudiava la roba de prop. Observació d’assajos, com alcen les torres humanes i calia comprovar in situ que les 25 peces que cosien a este taller, suportarien tirons, arrosegaments, escalades i abaixades dels hereus del ball dels valencians.

Des que era menut, venia a la tenda dels meus pares en eixir d’escola, he tingut els mestres a casa. Ma mare va ser la millor professora del meu ofici. Un dels primers records que tinc és fer el «tendido» de teles amb mon pare per a tallar en vertical. Ara és ell qui em fa companyia ací. Passada la Mili, vaig decidir aprendre al seu costat. Als 18 anys ja tenia dos empleats i en quatre anys el meu negoci estava consolidat. No he fet altra cosa i no he treballat en altre puesto. Ells eren la pràctica diària i jo he reforçat la teòrica estudiant amb bibliografia històrica, que abans no era fàcil de trobar, i visitant molts museus per aprendre. Tinc una col.lecció molt completa de llibres vells i de nous. Continue ampliant-la i sempre que viatge busque publicacions perquè formen part de la tasca d’investigació que inclou este treball. De fet, ja espere el segon volum del llibre de Xavier Rausell, que no tardarà en eixir a la venda, i acabe d’adquirir un d’indumentaria tradicional aragonesa que és una meravella.

Sergio-Esteve--Torrent-11-Indumentat

Diumenge passat va ser l’estrena. El sol va lluir i els colors triats aconseguiren l’efecte destijat. La Muixeranga La Torrentina va rebre aplaudiments per l’espectacle i la seua indumentaria ha agradat entre altres colles com ara les de Carlet, Sueca i València que donaren floretes a l’equip de Sergio Esteve per la seua vistositat i resistència. Ara només espera prendre noves mides als que, en assabentar-se de l’existència d’este col.lectiu, volen fer pinya, com diuen entre ells, i afegir-se a la Torrentina.

Roba-Sergio-Esteve-Indumentat-5
Roba-Sergio-Esteve-Indumentat-7
Roba-Sergio-Esteve-Indumentat
Roba-Sergio-Esteve-Indumentat-7
Roba-Sergio-Esteve-Indumentat-2
Roba-Sergio-Esteve-Indumentat-3

 

 

Previous post

Artesanía Viana: trajes para vivirlos

Next post

Estudi i conservació: el principal problema de la sederia valenciana