Parlem de la nostra indumentària els 12 mesos de l’any i mostrem moltes opcions que de la mà de l’etnologia, la cronologia i l’estudi ens ajuden a situar mànegues, gipons, jupetins i brocatells dins de dècades amb la tradició com aval del qual el vestidor dels fallers i el seu plaer per triar les peces ens permet cada any quan s’acosta la Festa Gran.

Però en conéixer el costum no escrit dels hòmens i xiquets de la comissió de la Falla El Pouet de Burjassot, ens acosta a un vessant costumista que, de seguida, ens trasllada al camp valencià. Envoltada per horts de tarongers, carxofes, faves, seues, xufes i tomaques, entre altres hortalisses i fruites de la nostra taula diària, la localitat de Burjassot ret homenatge als llauradors amb la roba que grans i menuts llueixen en Falles. De fet, molts d’ells viuen envoltats de camps com els seus avantpassats.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8632
Quatre generacions es donen la mà en la Falla el Pouet
saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8648
Conéixer de prop l’horta i conviure amb ella: un plaer que embruta però ajuda a créixer

Els saragüells sense negrilla, encara que faça fred. Els jupetins oberts. El cap sense mocador ni barret. Als peus calces blanques i espardenyes de careta. I amb eixa norma no escrita, com a tradició pròpia, la seua Junta Gestora dona la benvinguda a les noves incorporacions. Tots pareguts, ens conten, buscant potser la comoditat. I així des dels anys 70 els vora més de 250 fallers d’aquesta comissió trien el vestit del Palleter per a les seues desfilades, cercaviles, misses i com no, l’Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats de València.

collage-4-saragüells-web Indumentat
Els Saragüells del Pouet criden l’atenció quan desfilen cap a l’Ofrena

Enguany celebren 43 des que començaren aquella opció cridanera d’anar vestits de saragüells en tots els actes oficials del programa faller. Mentre els xics del Pouet mostraven cames, la resta de comissions consolidaven el pantaló i jaqueta negres, amb faixí de ras en diferents colors que s’emplenava com a insígnia (morat pels membres de la comissió i roig pels presidents) amb borles. Eren els temps de la panderola que va conviure amb els primers fallers que apostaren per la roba tradicional.

collage-1-Saragüells-web Indumentat
Records del Pouet en els anys 70

L’origen dels saragüells

Conta Empar Soriano en Espai d’Indumentària que: “Els saragüells són la peça masculina per excel·lència en la indumentària tradicional valenciana. El seu origen és molt antic, ja es parlava de “sarawil” en textos musulmans andalusins del segle X. Tot i que en aquell temps, curiosament, era una peça unisex”.

Els camals amples, cenyits a la cintura amb una veta és bàsic en el patronatge i còmode en l’ús de la peça que es va fer tan popular que en poc de temps es dóna el nom sencer de “vestir de saragüells” a tot el conjunt del llaurador de l’horta valenciana. I precisament, per això, cal recordar que les dones que els acompanyen no haurien de vestir amb excessos afrancesats sinó en correspondència amb ells per a no fer una desfilada anacrònica. Però ací les dones tenen llibertat per a triar el seu estil de valenciana.

4huertano gravat Indumentat

De fet, ens miren a nosaltres quan desfilem – diuen fent broma quan arribem al seu Casal – potser perquè no portem ni mocador al cap ni barret».

collage-3-saragüells-web Indumentat
La dècada dels 90, noves incorporacions

Evolució gradual en El Pouet

A la Falla del Pouet les dones tenen llibertat per a triar els vestits de valenciana que acompanyen els saragüells.

collage-2-Saragüells-web Indumentat
Els saragüells amb les seues companyes d’Ofrena sempre han cridat l’atenció de la premsa

Els acompanyem al Pouet emblemàtic del poble, que dóna nom a la comissió fallera. Un lloc habitual per a les fotografies de record. Enfront, el jardí amb la poesia del fill predilecte del poble, el poeta Vicent Andrés Estellés.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8530

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8539

Només uns metres darrere, el Castell de Sant Joan de Ribera, seu del Col·legi Major que duu el mateix nom, ens convida a reproduir una fotografia habitual en les escales. Des d’ací ens saluda l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, a on cada 19 de març els saragüells acudeixen per a la missa de Sant Josep amb les pintures al fresc de Josep Vergara (1726-1799) com a testimoni i el plaer de contemplar al seu interior el tema iconogràfic de la ‘Aparició a María Magdalena’, Bé de Relevança Local del Patrimoni Cultural valencià. Amb un poc d’imaginació, observen el treball plàstic de l’artista amb les teles i, en concret, la camisa llarga que porta l’arcàngel, amb un cinturó que recorda a la faixa i la tela blanca per damunt el genoll, ens recorda pel seu vol i plecs als saragüells del Pouet.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8563
saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8585
saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8573
saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8590
saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8609

Fernando Aparicio ens conta com començà tot de la mà del President de la comissió El Poeut de Burjassot d’aquells setanta. Manolo Romero va proposar idea i de manera gradual sense cap imposició la gent s’afegia a la seua iniciativa.

A partir de l’any 80, poc a poc tots canviàrem la nostra panderola pels saragüells. Era molt curiós perquè també a les desfilades anaven davant nosaltres i les de negre darrere i van desaparèixer gradualment mentre creixen les files de saragüells – descriu Fernando.

De fet en algunes de les fotografies d’aquella època observem com els xiquets barrejaven el faixí de ras amb borles del vestit d’home de panderola. És a dir, en un determinat moment, el saragüells anava desplaçant l’anterior.

En València en teoria no en deixaven desfilar i vestits com la gent de l’horta, i en arribar a la Glorieta ens deien que ens anaven a sancionar, però com érem tots, mai el férem. I era el moment de formar per accedir, majestuosos pel carrer de la Pau cap a la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats.

DSC_3466-Saragüells-El-Pouet-Indumentat

Tenen infinitat d’anècdotes al voltant de la seua indumentària. Tots recorden una Ofrena amb pluja, quan protegiren les espardenyes amb bosses als peus. La gent ens llançava flors des dels balcons, ens aplaudien a nosaltres i també a les xiques que van haver de llevar-se la banda perquè s’esborronaven les ratlles i podia tacar la tela de les faldes. Però tot i que l’oratge no va acompanyar, acabarem aquella Ofrena.

Tres generacions

La Falla El Pouet veu com creixen els menuts i es va produint el relleu generacional. Els primers pares ja són els iaios i amb ells els tercers s’incorporen a la festa.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8511

És el cas de la família Moreno. Els dos Fernandos i Nando que ja fa dos anys que participa com a faller infantil. El seu pare es va apuntar a la comissió el 1981.

No recorde haver portat un altre vestit d’home – explica Nando Moreno – El meu pare va apuntar-se el 1996 i el xicotet és faller des del 2016. Per a nosaltres és un orgull vestir d’aquesta manera perquè vivim al costat de l’horta i forma part dels nostres passejos habituals.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8642

Estem per la zona de l’antic Molí i l’escorxador entre la séquia de Montcada i la de Tormos, a on encara recordem que hi havia un llavador de roba i les dones estaven ací amb la safata i el sabó quan érem menuts i veníem amb per ací amb els fills – recorda el iaio Fernando Moreno.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8624

Noves incorporacions

Els últims fallers en arribar a la comissió del Pouet s’estrenaren fa quatre i cinc anys respectivament. Rubén Julià havia viscut per aquest barri de menut, en tornar anys després als carrers de la seua infantesa va decidir apuntar-se a la comissió dels saragüells. Un any després el seu bon amic, Juan Manuel López, resident a Natzaret, va seguir els seus passos. Junts per la porta gran camí de la Directiva de Festejos.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8606

Em va encisar l’ambient de la comissió, la familiaritat perquè ací tots ens coneguem – conta Rubén – ací tots vestim iguals perquè ací tots som iguals. I pense que eixa harmonia es trasllada a totes les activitats que organitzem.

Potser és el secret dels saragüells, caminar junts en la mateixa comissió que els ha vist créixer amb un mateix objectiu: el respecte per la tradició i el llegat dels valencians de l’horta.

saragüell BURJASSOT INDUMENTAT TOTEM-8632

Fotografies: Totem Audiovisuales per Indumentat i arxiu comissió Falla El Pouet.

Previous post

El taller de Álvaro Moliner por dentro

Next post

El orgullo de una falla en punto de cadeneta