Tot i que continua els seus estudis universitaris de Topografia, Empar del Remei Ruiz enceta el seu camí professional amb la costura en les mans. Un llegat familiar, el de la passió dels patrons, que amb ella inicia la tercera generació de modistes. Primer va ser la seua iaia Amparo, després la seua tia Francis. I a casa tots sabien que, aquella fallera de cor, a pesar d’acudir a la seua cita universitària a la Universitat Politècnica de València, tenia el cuquet dins. El seu pas endavant en aquesta faceta empresarial ha arribat amb successives casualitats, que no ho són, perquè Empar caminava ferma en aquest món de la indumentària de la mà del seu treball de qualitat.

Detall del Betlem premiat de la Falla San Vicent – Marvà. Una escena que Empar va demanar a la comissió quan ja decorava la tenda

Des de menuda observava la seua tia Francis que cosia en una tenda. Empar es quedava amb ella i li feia vestits a les seues nines. Però mai va deixar el fil i l’agulla. Arribaren els primers vestits a mida per amigues i família. I amb ells els primers encàrrecs. L’animaren a perfeccionar els seus dots innates amb uns estudis específics. A l’escola Tisora va aprendre tècniques professionals. Mentrestant, la seua segona passió les Falles toquen a la seua porta: Empar era la Fallera Major de la comissió Barraca-Espadà el 2014. Però en passar l’estiu, el seu nom va sonar en les Preseleccions de la Fira de Juliol. Empar del Remei Ruiz era un dels 13 noms afortunats en la Fonteta i entrava a formar part de la Cort d’Honor de la Fallera Major de València 2015.

CH2015 Foto JCF
Fotografía: Arxiu JCF

L’any 2015 va ser increïble dins la Cort d’Honor d’Estefania López. Les xiques sabien que jo havia cosit alguns vestits de valenciana, també de còctel i festa. Vaig fer alguns vestits de particular per a Sara i Maria. Després, en el 2016 vaig matricular-me de nou en l’escola de costura per a tindre el títol de «Tall i Confecció, també el de Patronatge». Continue estudiant, perquè sempre cal aprendre. Un dia vaig prendre la decisió i els meus pares m’hi han donat suport perquè em veuen feliç. Ma mare va dir: M’ho imaginava.

Detalls molt personals

Així va començar aquest projecte que ha vist la llum aquesta setmana. Empar es va enamorar d’aquesta planta baixa que ha omplit de racons especials. Sap que són moltes les hores dins el taller, fins i tot quan la tenda tanca les seues portes. Per això ha volgut cuidar cada espai. La tenda és un viatge per la seua trajectòria fallera. Una fotografia de la seua besàvia ens dóna la benvinguda, i als peus, altra dels seus pares, quan encara eren promesos, vestits de valencians. Un rebedor que denota bona familiaritat al tracte. Al voltant del aparador, centres de flor plens de targetes amb els desitjos dels quals l’aprecien. Tots estigueren amb ella diumenge passat quan va ser la inauguració.

DSC_0635-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0629-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0639-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0618-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0650-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0634-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0641-Empar-del-Remei-Indumentat

Empar del Remei té un provador molt ample per a garantir la comoditat de les clientes i un taller de costura amb quadres que ens recorden que és devota de la Geperudeta i que l’Associació Cultural l’Horta valoren el seu treball. Al seu despatx guarda les fotografies i llibres que l’han acompanyat en els tres últims anys. Una prestatgeria de records que ella transforma en somriures quan es queda posant ordre a la seua emprenedora aventura.

DSC_0619-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0620-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0622-Empar-del-Remei-Indumentat
DSC_0632-Empar-del-Remei-Indumentat

Costura a mida

Amb la confiança que dóna l’experiència professional dels que t’envolten, el seu consell i supervisió, Empar confessa que se sent molt agraïda perquè li dóna tranquil·litat. Ma mare porta la gestió i comptabilitat, ella es dedica a això en Marítima Dávila València. El meu xic, Toni Guisado controla de números també, a banda de ser President de falla, de la comissió Vidal de Canyelles, per això compren perfectament la meua passió i dedicació a l’ofici que he elegit. Tinc una persona de confiança, gestor i assessor que em posa al dia de què fa falta – ens conta amb la satisfacció als llavis.

DSC_0654-Empar-del-Remei-Indumentat

Els primers encàrrecs

Mentrestant, sense adonar-se’n la tenda prenia forma, Empar va complir amb nota per aquells que li encomanaven els seus vestits de valenciana. Per això, els ha reservat un racó especial en la seua botiga. Maria Dugo Fernández, Fallera Major i la seua cosina Àngela Leal Fernández, Fallera Major Infantil de la Falla Josep Benlliure-Teatre de la Marina, amigues de la família, em canviaren la vida perquè els seus vestits van ser un èxit.

DSC_0677-Empar-del-Remei-Indumentat

Però ací no sols es fa indumentària valenciana per a dona i home, sinó elegants vestits de Primera Comunió, núvia, cerimònia i festa. Empar del Remei no vol posar barreres a la seua creativitat i capacitat com a dissenyadora.

DSC_0671-Empar-del-Remei-Indumentat

El meu punt fort és la confecció, per això m’atrevisc a cosir de tot. Estic acabant encàrrecs per a Falles i d’ací a poc temps, quan passen les Rebaixes Falleres que posem en la tenda a partir de l’1 de març, prepare els vestits de Comunió que tinc encomanats. De fet ara en la tenda predominen les teles de valenciana, però quan passen les festes arriben altres que he triat per a fer els meus dissenys.

DSC_0659-Empar-del-Remei-Indumentat

Empar té a més a més una experiència personal que li permet assessorar les falleres, en particular, i dónes, en general, perquè té un estil propi i respectuós amb la tradició que les clientes valoren. La seua correcció i bon gust, són claus en la seua personalitat, un llibre de protocol actual que Empar del Remei Ruiz Cosido trasllada amb mestria a les peces que confecciona. I tot i ser una xica discreta, sap que la seua feina mai no passa desapercebuda.

DSC_0682-Empar-del-Remei-Indumentat

Previous post

El Museu valencià d'Etnologia anuncia que el 2018 serà #l'anyFerminPardo

Next post

Compte enrere per a la Crida a les Falles de Raquel Alario