Des de fa quasi un any Mercedes Pérez Berlanga ha aconseguit posicionar el seu somni empresarial en un destacat lloc dins el comerç d’Alboraia. La Goya, més que fils és un xicotet projecte personal que creix en clients i iniciatives professionals vinculades al sector de la indumentària valenciana com ara desfilades de moda o exposicions. Posades en carta, que dirien els artesans de la seda, per fer realitat el seu desig infantil. Primer va arribar a la Cort d’Honor de la Fallera Major de València i anit va celebrar esta menció, dedicada al seu pare Goyo Pérez, dins l’any del reconeiximent de les Falles com a Patrimoni Immaterial per la UNESCO. Per la seua inquietud, constància i manera d’entendre el negoci que obria el passat maig, ha rebut el seu merescut Premi Emprenedor que dona l’Obra Social “La Caixa” lliurat anit al Centre Cultural la Beneficència de València.

DSC_0515-La-Goya-Premio-Caixa-Indumentat
DSC_0517-La-Goya-Premio-Caixa-Indumentat
DSC_0533-La-Goya-Premio-Caixa-Indumentat
DSC_0511-La-Goya-Premio-Caixa-Indumentat

Cadascun de nosaltres dibuixa la seua història mitjançant els moments. La vida és una estada que passa per diverses galeries. I ací estem nosaltres, actors del moment. Ens traslladem amb Merxe fins a les instal·lacions de Planta i cull, una alqueria didàctica propera al seu establiment en Alboraia. Envoltats de l’horta valenciana preparem estampes que, la mirada de Totem Audiovisuales, fan una semblança d’un quadre costumista. Un homenatge que Merxe Pérez ha volgut fer a la gent de l’horta i a l’artista Conrado Meseguer, que va retratar nombroses Falleres Majors de València amb els quadres oficials. El pintor de Sueca que amava la nostra terra i ens deixava fa molt poc de temps.

Postals valencianes

Trenca l’alba a l’alqueria. I el temps ens convida a un viatge amb una ràdio antiga. Sinagües, pantalons interiors de dona per anar ben guapa l’església, calces de film de cotó brodades a mà. La mare s’afanya a vestir a tots els menuts per a esprémer el dia en família.

_MG_1099 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1119La Goya més que fils Indumentat

_MG_0904 La Goya més que fils Indumentat

_MG_0917 La Goya més que fils Indumentat

_MG_0870 La Goya més que fils Indumentat

Com aquelles valencianes, en La Goya més que fils no es descuida cap detall. És el seu esperit perfeccionista.

_MG_0859 La Goya més que fils Indumentat

Mentrestant a la cuina avancen el dinar esperant el pare que ha eixit a l’hort.

_MG_0934 La Goya més que fils Indumentat

La mare els conta un conte per a fer l’espera més curta. Ja fa bon oratge Podeu eixir a jugar! Alberto i José s’amaguen entre carxofes. Després de córrer amb el gall amb l’excusa de donar-li blat. Les espardenyes s’embruten, però és temps de gaudir.

_MG_0969 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1061 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1043 La Goya més que fils Indumentat

En sentir les campanes, tots es preparen per a anar junts a Missa. Maribel trau la seua mantellina predilecta. Un regal d’amor que encara l’emociona.

_MG_1021 La Goya més que fils Indumentat

De vesprada, com cada festiu, faran orxata. En Planta i cull aprenen el procés de fer orxata. Primer a l’hort es netegen les xufes de les herbes. Després Maria tria xufes netes de l’assecador.

_MG_1038 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1019 La Goya més que fils Indumentat

_MG_0939 La Goya més que fils Indumentat

_MG_0957 La Goya més que fils Indumentat

Serà el berenar com ja feien els iaios a l’horta. Un costum que cal mantenir perquè forma part de la seua història familiar. I això a La Goya, més que fils és un valor que volen transmetre, fer ser sentir els seus clients com a casa.

_MG_1006 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1003 La Goya més que fils Indumentat

_MG_1092 La Goya més que fils Indumentat

Fotografies: Totem Audiovisuales per a Indumentat. Agraïments: Marial Estilistas i Planta i Cull (Alboraia)

Previous post

Operación Corpiño, llega el momento de lucirse en Fallas

Next post

Clara Parejo apren l'ofici dels artistes fallers