Diu la UNESCO que no hi ha propietaris de la tradició sinó portadors, així ho recordava ahir en una taula redona Francesc Llop, campaner i antropòleg. Un acte en el qual ha estat acompanyat per Josep Vicent Frechina, escriptor especialista en música popular valenciana, Sebastià Garrido de l’Escola de danses de Xàtiva, Jorge Cobos i Miquel Flores recopiladors d’Alacant, com a part dels actes d’homenatge a Fermín Pardo al Museu valencià d’Etnologia.

Des de fa més de 50 anys Fermín Pardo, un dels majors i més reconeguts experts en música tradicional,  ha sabut recopilar i reivindicar el que fins eixe moment eren només cançonetes populars que conservaven els majors de cada població en part de la nostra cultura. Ha dignificat les tradicions orals amb una metodologia científica de catalogació, recopilació i posada a l’abast de tots els seus coneixements.

Els participants han destacat la seua visió moderna de la recuperació de la cultura popular de la qual han aprés les següents generacions i, a la mateixa vegada, el profund respecte i la visió més humil front per aquells majors que de forma altruista li obriren les seues cases i cediren els seus coneixements i la seua memòria.

El Museu Valencià d’Etnologia rendeix així homenatge a un gran estudiós, com ho va fer en anys anteriors amb les figures de Joan Francesc Mira i Joan Pellicer, com ha recordat al començament dels actes el director de la institució, Francesc Tamarit. «Un homenatge merescut a una de les persones més reconegudes i estimades del món del folklore«. En el mateix sentit, el diputat de cultura, Xavier Rius, ha assenyalat que el seu treball ens permet «tindre memòria i projectar-nos cap al futur».

okFermín Pardo-homenaje-Indumentat (5 de 96)

A l’homenatge també ha estat present l’alcalde de Requena, població on resideix Pardo i a la qual ha cedit el seu immens fons documental, tot ell a l’abast de tots a la wikipèdia, i altres alcaldes i representants de multitud de poblacions testimonis del treball de folklorista.

okFermín Pardo-homenaokFermín Pardo-homenaje-Indumentat (5 de 96)je-Indumentat (5 de 96)

Un recorregut per algunes de les danses recuperades per Fermín Pardo

Al llarg del matí un bon grapat de grups de ball i escoles han homenatjat al mestre amb els seus cants i balls, tots amb un denominador comú: totes les danses oferides han estat recuperades per Fermín Pardo. Un recorregut històric de nord a sud de la Comunitat, i fins i tot més enllà, pel llegat coreogràfic de l’estudiós.

Començant per L’Asociación de Músicos y Danzantes del Corpus de València, unes danses que va recuperar Fermín Pardo als anys setanta: «Desde entonces las representamos año tras año de la misma forma que tu nos transmitistes», li ha recordat Juan Rodríguez.

okFermín Pardo-homenaje-Indumentat (9 de 96)
Dansa dels Turcs.
okFermín Pardo-homenaje-Indumentat (9 de 96)
Dansa dels Pastorets.
ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (21 de 96)
Dansà de la Moma.

El grup Salpassa i el so dels barrejats, d’El Campello, com a representants «de les comarques del sud«, ha volgut destacar de la figura de Pardo no només la dignificació del folklore, sinó també la seua gran amistat. Han ballat la Malagueña del Rebolledo, el Fandango del Verdegàs, la Malagueña d’Agost i la Jota del Rebolledo.

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (25 de 96)

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (25 de 96)

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (25 de 96)

Les Folies de Carcaixent ha interpretat El bolero vell de la Torre de Villores, el seu primer treball de restauració d’una peça de ball basat en els estudis de Pardo, a més, han ballat Les Valencianes per l’u i el dos de Tavernes, Valencianes per l’u i el dotze o ball de cinc de Corbera i les Seguidilles de Carcaixent.

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (25 de 96)

ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (33 de 96)

ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (33 de 96)

Després una de les sorpreses de la jornada, tot i no estar en el programa el Grup Restauración Folklórica de Valencia, amb tots els components de fa trenta anys, han volgut estar en l’homenatge amb la jota i fandango de Losa del Obispo. Un ball al qual el mateix Fermín Pardo no s’ha pogut resistir.

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

El grup de l’Alcúdia «El Bolero» ha reconegut molts viatges a «l’acollidora casa de Requena de Fermín» per a consultar i buscar orientació, així com la confiança rebuda de tornada al pensar en ells per a recuperar peces de Requena com ara el Ball de los Lanceros nuevos de la villa de Requena. Amb una impecable posada en escena amb indumentària del museu de Requena.

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

Finalment el grup que fundà Fermín al seu poble, la Asociación Cantares Viejos, ha finalitzat l’acte amb un homenatge als cantares de l’aldea natal de l’estudiós, Hortunas; la recuperació de la Ceremonia de la bandera de la Soterraña; diverses maneres de ballar agarrat amb la interpretació popular de los Lanceros, la Mazurca, el chotis saltado i, finalment, el Baile del Torero. Totes elles  cantades per Fermín Pardo.

  Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

Altra sorpresa ha sigut la presència del grup La abuela Santa Ana d’Albacete que junt amb Cantares Viejos han ballat Torrás y la jota de la villa de Ves. Per a finalitzar amb una peça amb molta estima del folklorista, la jota de la tía Pilar Mata de Camporrobles, a la qual s’han afegit molt veïns de la població i tots els assistents que han volgut acabar així una jornada festiva.

Ok Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (38 de 96)

 

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (89 de 96)

Fermín Pardo ha volgut recordar en aquest dia a totes les persones que al llarg de les últimes dècades li han obert les seues cases i cors i encoratjar també a tots els jóvens que continuen amb el seu treball, com ha dit a Indumentat: «la semilla fructificó porque la tierra era fértil».

Fermín Pardo-homenaje-Indumentat (89 de 96)

 

Previous post

Tejiendo una sorpresa para mamá

Next post

La falla municipal infantil 2019 serà realitzada per l'equip "Cap de suro"