És un dels esdeveniments més esperats al món faller: la Gala de la Cultura i el lliurament dels reconeguts premis «Saragüells». Però és també el cap de setmana que, tradicionalment, les Corts d’Honor estrenen el segon vestit oficial.  Un acte que sempre alça gran expectació i enguany més després de saber-se que tant indumentaristes oficials com Junta Central Fallera volien acostar més este vestit i els seus complements al segle al qual representen.

Estrena d’Indumentària

El més cridaner pel que respecta als canvis ha sigut el pentinat. Per primera vegada en este acte, tant les Falleres Majors com les seues Corts han lluit un monyo només amb ratlla al mig. Un pentinat afavoridor i ajustat al segle del vestit tot i que és ben cert que és menys icònic i singularista que el conegut dels tres monyos o de «fallera».

FALLERA-ESPEJO-MOÑO-PEINETA-INDUMENTAT-2
Celia Martí, membre de la Cort d’Honor, davant l’espill, amb un monyo a soles.

La Fallera Major de València, Alicia Moreno, ha vestit a més una seda «Fuencaliente» en blau iris amb sanefes de xenilla i dibuixos xicotets de flors en rosa, groc i marró. El gipó era un damasc en to coral. El mocador, d’organdí amb cadeneta feta a mà i amb motius antics de palmes. Alicia portava unes «polques» com arracades i un medalló de la Mare de Déu al coll.

Alicia-Moreno-Gala-cultura
Alicia Moreno, Fallera Mayor de València.

Per la seua part, Sofía Soler, Fallera Major Infantil, protagonista diumenge de la Gala Infantil, estrenava un gipó de vellut en color or vell amb pala acordonada, peineta de reproducció de Flor de Cotó i sabates de Solepiel.

El mocador estava fet en cadeneta i lluentons en or de Manteletas Valenciana Chelo i el guardapeus era de seda otoman amb el dibuix «Santa Teresa» de Rafael Catalá. Els vestits de les dos representants de la Festa eren de la firma Entre Fills.

Corte-Infantil-2016-Teatre-Faller-Segundo-traje-Indumentat-9
Sofía Soler, Fallera Major Infantil de València.

La Cort d’Honor

Les jovens de la Cort d’Alicia estrenaven el seu segon vestit oficial. Un teixit que reproduix un dibuix original del segle XVIII amb el nom de «Amapola», fet amb 12 colors de trama i dos metalls entrefins en or i plata. Un vestit que no ha deixat indiferent ningú.  No lluiran el seu primer vestit fins el dia de la Exaltació al Palau de la Música.

Diumenge, la Cort Infantil tal i com havien fet les seues companyes majors, dugueren el conegut com a vestit del segle XVIII i mantenint la coherència anunciada es pentinaren amb un monyo només coronat amb un bonic rascamonyos de la firma Flor de Cotó. Uns vestits que, segons va dir Ana Navalón, de Serrano i Navalón

Destaquen per la seua harmonia, dissseny i patronatge però sobretot  intenten reflectir la dolçor de les xiquetes.

FALLERAS-CORTE-2016-INDUMENTAT-10

Al remat, este cap de setmana s’ha parlat molt d’unes falles i uns fallers que treballen tot l’any de forma desinteressada per fer un teatre de una gran qualitat, i també d’uns vestits i unes decisions que pretenen també millorar altra vessant  de la nostra cultura que és la indumentària i que necessita, més que mai, d’un consens i un acord entre totes les parts implicades.

 

Corte-Infantil-2016-Teatre-Faller-Segundo-traje-Indumentat-20
Corte-Infantil-2016-Teatre-Faller-Segundo-traje-Indumentat-17
Corte-Infantil-2016-Teatre-Faller-Segundo-traje-Indumentat-7
ALLERAS-CORTE-2016-INDUMENTAT
Corte-Infantil-2016-Teatre-Faller-Segundo-traje-Indumentat-10
Previous post

Aprende a peinar de valenciana con moños cosidos (a la cabecita que más quieres)

Next post

El Gremi de Sastres i modistes celebra el dia del seu Patró