Aquesta vesprada, als peus de la Torre, dotze colles participen en la Segona Trobada de Muixerangues de Torrent, coincidint amb l’aniversari de la Carta Pobla de la ciutat. S’esperen més de 500 participants entre muixeranguers, músics i balladors. La Torrentina va nàixer fa just un any i, amb 50 membres, ha aconseguit recuperar una tradició que ja existia al municipi des de 1838 però que s’havia perdut fa molt de temps.

La Torrentina vol fer un homenatge al conegut com a ball dels valencians i en concret a una peça de la seua indumentària molt característica, bàsica i que mai ha sigut protagonista: la faixa. No només per cuidar de les  lumbars sinó per ser peça fonamental dins la cultura valenciana en qualsevol dels seus àmbits.

L’estrena del ball Enfaixa’t

D’aquesta manera la responsable de balls tradicionals de la Torrentina, Lola Martínez, llegirà una poesia acompanyada de la guitarra de Pau Alabajos i també hi haurà l’estrena del ball Enfaixa’t,  dedicat a aquest característic tros de tela amb l’assessorament de Manuel Lleonar del grup de danses Ball de Torrent.

La festa començarà a les 17 hores amb una cercavila des de la Font de les Granotes per tota l’Avinguda al Vedat i fins a la Torre encapçalada per les colles de tabal i dolçaina, seguida pels balladors i balladores i tancada per les muixerangues participants. Al llarg de la cercavila, els grups de dansa ballaran i en el tram final representaran la Jota d’Alfarp. Una vegada a la Torre, a les 18. 30 hores, començarà la II Trobada amb la ronda de figures de les colles participants.

Poesia d’homenatge a la faixa

Són temps d’aires nous

s’acosta la tradició

i amb ella la subjecció.

Cossos apretats, rectes,

sense respiració.

Metres, llargs metres al voltant

fes la teua feina que jo aniré acabant.

Un grapat d’il·lusió

com la nugassa d’espart,

ajoca’t a la soca

que així et podré cuidar.

Metres, llargs metres al voltant

fes la teua feina que jo aniré acabant.

Deixa’t dur pel pas del barber.

Sent les palpitacions i la sang brollar.

Gaudeix d’ella com si fóra la teua pell.

Metres, llargs metres al voltant

fes la teua feina que jo aniré acabant.

Ja pots ballar, ja pots sentir-la

ja pots plorar.

 

 

Previous post

La ilusión de la Primera Comunión con Pilar Valverde

Next post

JCF suspende la normativa sobre la indumentaria de particular de las Falleras Mayores y sus Cortes