Per Laura Ballester. Encetem una setmana més la nostra secció setmanal amb les xiquetes i senyoretes candidates a les Corts d’Honor de les Falleres Majors de València 2018. Són les afortunades de la passada Gran Fira de Juliol i pertanyen a tres benvolguts sectors: La Saïdia, Algirós i els Camins al Grau. Aquestes són les seues opinions al voltant de les Falles, la seua passió com també il.lusió. Bona sort a totes.

Sector-Zaidia
Sector La Saïdia
Sector-Algirós
Sector Algirós
Sector-Camins-al-Grau.
Sector Camins al Grau.

Sector La Saïdia

Ana Bellver Ruiz: “Recorde amb estima quan el meu pare desfilà darrere meu”.

Aquesta tècnica en educació infantil i sociosanitària te les falles com estil de vida. Per a ella, trage del segle XIX és “el de gala” i així ho ha portat al seu regnat de la comissió Visitació – Oriola. Si s’haguera de quedar amb una Fallera Major de València “Covadonga Balaguer, la conec personalment per la falla i hi ha hagut moltes Falleres Majors però, com ella, cap”.

Ana-Bellver-Ruiz-Falla-Visitació-Oriola.

Mireia Bazaga Veintimilla: “Em sent molt valenciana, m’encanta aquesta festa i la seua cultura”.

Farmacèutica com a professió però les Falles són l’autèntica passió d’aquesta fallera de la comissió Doctor Olóriz – Aquebisbe Fabian i Fuero. “Ha sigut un any preciós, però em quede amb la preselecció quan ens nomenaren a Lola i a mi”. Per a millorar la festa, li agradaria fer un acostament als veïns “és fonamental veure que la festa es pot gaudir de diferents maneres, cal valorar també el d’ací”.

Mireia-Bazaga-Veintimilla-Falla-Dr.-Olóriz.-A.-Fabián-y-Fuero

Gema Sanchis Sáez: “El conjunt des dels monyos fins al trage fan de la indumentària una passió”.

Estudia dret i li agrada el món de la moda des de menuda junt el basquet. Li agrada ser fallera per què “m’ho varen inculcar els meus oncles des de menuda, eixa germanor, conviure amb les persones de la falla i resta de falles és un sentir que no es pot explicar”. De les Falles sempre es queda amb l’ofrena i més aquest any “escoltar el meu nom i veure els meus pares darrere va ser preciós”. Pertany a la comissió La Pobla del Duc – Benipeixcar.

Gema-Sanchis-Sáez-Falla-Pobla-del-Duc-Benipeixcar.

Marta Estornell de la Viña: “Tindre molts actes m’agrada molt”.

Té nou anys, toca el piano i li agrada dibuixar, però encara li agrada més vestir-se de valenciana. El seu trage favorit és “el que vaig portar a la presentació, blanc amb flors grises, blaves i liles”. Destaca la proximitat de les Falleres Majors Infantil de València Lorena Cervera i Alba Cervera “sempre ens saluden quan es veuen”. Pertany a la comissió Trinitat – Alboraia.

Marta-Estornell-de-la-Viña-Falla-Trinidad-Alboraya

Lucía Martínez Sáez: “Les meues modistes em varen fer un bossa de mà a joc amb el trage”.

Té nou anys i el record que millor te a la memòria és “la presentació” com a màxima representant infantil de la comissió Guardacostes – Músic Jarque Cuallado. El que més li agrada de les falles és “l’arreplegà del ninot per què anem tots amb un autobús i ens ho passem molt bé cantant tot el camí”. Si haguera de millorar les Falles “faria més petards”.

Lucía-Martínez-Sáez-Falla-Guardacostas-Musico-Jarque-Cuallado

Lola Palanca Soriano: “Em sent còmoda a la meua falla”.

Té onze anys i toca el clarinet. La seua comissió és Doctor Olóriz – Arquebisbe Fabian i Fuero, “tota la meua família és fallera, és una tradició per a mi”. Té un bon record de la seua setmana fallera “la cremà va ser especial per què els xiquets varen ver una mascletà infantil, va ser la primera”. Arribar a ser màxima representant seria per a ella “una gran oportunitat que no totes tenen i m’agradaria tindre-la un any”.

Lola-Palanca-Soriano-Falla-Dr.-Oloriz-A.-Fabián-y-Fuero.

Sector Algirós 

María Bartual Fito: “He crescut sent fallera, m’agrada el que comporta”.

Treballa donant classes de ball i el que més estima és pertànyer a la seua comissió Josep María Haro – Poeta Mas i Ros. Per a ella les qualitats d’una Cort d’Honor i Fallera Major de València són “sentir la festa i saber transmetre-la a tots els valencians”. De la festa, encara que no milloraria res, “tractaria d’involucrar més al veïnat que no és faller”.

María-Bartual-Fito-Falla-José-María-de-Haro-Poeta-Mas-y-Ros

Marta Lamas Vázquez: “De la indumentària valenciana tot em pareix especial”.

La seua passió són les falles i li encanta estar amb la seua família fallera. En la seua opinió, una component de la Cort d’Honor hauria de tindre com a qualitats “fonamentalment el sentiment faller, sentir les falles per a poder transmetre-les i saber estar”. Pertany a la comissió República Argentina – Doctor Pallarés la qual li ha donat “moments i records molt especials” durant el seu regnat.

Marta-Lamas-Vázquez-Falla-Rep.-Argentina-Dr.-Pallarés-Iranzo

Patricia Santón del Río: “La tradició valenciana em pareix molt interessant”.

A aquesta estudiant de magisteri infantil i primària i fallera de la comissió Tarongers – Universitat Politècnica, li encanta “tot el relacionat amb la cultura, m’apassiona lluir els trages i, si els juntem amb la música i la pólvora, tenim les Falles”. De les Falleres Majors de València opina que “cadascuna te’l seu alguna cosa especial”, però si s’ha de quedar en una “Gloria Martínez del 2008, em va sorprendre perquè s’acordava de tots els noms, sempre sabia qui eres”.

Patricia-Santón-del-Río-Falla-Avda.-de-los-Naranjos-Univ.-Politécnica

Andrea Armero Aguilar: “Si poguera millorar les Falles, només les allargaria”.

Té onze anys i li agrada fer teatre en el seu col·legi. Els seus trages estan cosits per una persona molt especial per a ella, “la meua indumentarista és la meua iaia i m’agrada molt”. El que més li agrada de ser fallera és “fer molts amics i tirar molts petards”, però sobretot li agrada fer-ho a la seua comissió República Argentina – Doctor Pallarés.

Andrea-Armero-Aguilar-Falla-República-Argentina-Dr.-Pallarés-Iranzo

Aitana Rodríguez Aragón: “Destacaria tots els meus trages perquè tots m’agraden”.

Aitana té nou anys i recorda en especial estima una part important del seu regnat a la comissió Sèneca – Poeta Mas i Ros, “quan mon oncle i la meua iaia em varen fer de mantenidors a la presentació”. Li agradaria formar part de la Cort d’Honor “a més de per què et reconeix tota València, per l’experiència tan meravellosa que ha de ser”.

Aitana-Rodríguez-Aragón-Falla-Séneca-Poeta-Mas-y-Ros

Julia Gómez Piquer: “Si les conegueren bé, a tots els agradarien les falles”.

Amb nou anys i practicant flamenc i tenis, no li falta temps per gaudir de les falles i la seua comissió, Tarongers – Universitat Politècnica. De la setmana fallera, destaca “la cremà, és el moment en el qual s’acaben les Falles i comencen unes noves i sempre millors”, però del seu regnat es queda amb la presentació.

Julia-Gómez-Piquer-Falla-Avda.-de-los-Naranjos-Universidad-politécnica.

Sector Camins al Grau

Patricia Granell Marín: “Els meus pares m’han criat a la falla”.

Aquesta fallera d’Illes Canaries – Trafalgar – Samuel Ros, veu tota la indumentària com un conjunt però destaca “la tela és el més vistós de tot”. Considera que la Cort d’Honor podria tindre un paper més representatiu “un exemple és el poder de la paraula, a elles potser els agradaria dirigir-se a València en algun moment”. Però per la resta, no canviaria gens de les Falles, les considera perfectes.

Patricia-Granell-Marin-Falla-Islas-Canarias-Trafalgar

Bianca García Marco: “Ser Fallera Major Infantil i després Fallera Major ha sigut molt emocionant”.

Estudia imatge personal i li agrada molt fer esport a aquesta fallera de la comissió Indústria – Sants Just i Pastor. Per a ella, ser fallera és un somni “i per això s’ha de viure´l amb intensitat”. El seu referent de Fallera Major de València és “Carmen Sancho, del 2014, la seua elegància és molt gran i m’agrada molt”, i de la Cort d’Honor opina que “compleixen amb el seu paper, acompanyar a la Fallera Major”.

Bianca-García-Marco-Falla-Industria-Santos-Justo-y-Pastor

Manuela Fusco Scannapiego: “Ser fallera és la meua forma d’expressar l’amor per la festa”.

Encara que es declara amant dels animals, també de ho és de les falles. Del seu regnat a la comissió Rodríguez de Cepeda – Llorenç Palmireno, destaca “la proclamació, som una família molt gran i me la varen fer molt personal, va ser el millor record”. Dels monuments opina que “els tradicionals m’agraden molt però la innovació invita al canvi, que, dins de la tradició, és bo”. En la seua opinió, el que pot oferir cada Fallera Major de València és “la seua forma de ser, la seua personalitat”.

Manuela-Fusco-Scannapiego-Falla-R.-de-Cepeda-Lorenzo-Palmireno

María Ángeles Pérez Canoves: “M’agradaria poder representar a València”.

Té deu anys i li agraden “els petards, els vestits, els monuments i la música”. El seu millor record del regnat a la comissió avinguda de França – Alfred Toran i Olmos és “la macrodespertà infantil, encara que l’arreplegà de premis i la plantà infantil em varen agradar molt”. De la mateixa manera que no canviaria res de les Falles, li agraden com estan.

María-Ángeles-Pérez-Canovez-Falla-Avda.-Francia-A.-Toran-y-Olmos

Sara Fernández Rocatí: “La meua presentació va ser molt emotiva”.

Amb deu anys, considera que les “Falles són molt divertides i sobretot m’agraden molt els seus actes”. Pertany a la comissió Pintor Maella – França – Menorca i, sens dubte, li agradaria formar part de la Cort d’Honor perquè “és un somni per complir per a totes les falleres, a totes ens agradaria”. De totes les Falleres Majors Infantils de València, destaca la que ha tingut més a prop, la d’aquest any, Clara Parejo.

Sara-Fernández-Rocatí-Falla-Pintor-Maella-Avda.-Francia

María Melero Martínez: “La plantà és un dels meus actes preferits”.

Té deu anys i el que més li agrada és estar a la seua falla Duc de Gaeta – Pobla de Farnals “i fer playbacks i teatre al meu casal”. L’acte més emotiu i en el que es queda del seu regnat és “la meua presentació com a Fallera Major Infantil”. Si els seus trages destaquen per algo, és pel valor sentimental que tenen per a Maria i la seua família, ja que “estan cosits per les meues iaies”.

María-Melero-Martínez-Falla-Duque-de-Gaeta-Puebla-de-Farnals

Previous post

El trage regional de La Nucia

Next post

Troballa a una llibreria de vell