Fa a penes dos anys que Martí Indumentària obria les seues portes al cor de Gandia, però en aquest curt període de temps s’ha consolidat com una de les grans propostes a la capital de la Safor. Són desenes les falleres i fallers que han confiat en aquest projecte, entre elles moltes Falleres Majors, Reines Falleres i, no cal dir-ho, Falleres Majors de Gandia. Poques hores després de conéixer el nom de les Falleres Majors de 2019, la xiqueta Júlia Perles Moncho, i la jove Laura Puig Martí, les dues de la Falla Grao, en un doblet inèdit en la història de la festa, hem parlat amb cinc de les seues antecessores.

Totes menys una visqueren el seu regnat abans que Juan Martí iniciara la seua aventura, però s’han convertit en incondicionals de la firma amb posterioritat. Totes elles han confiat algun vestit en els últims dos anys a la botiga del carrer Hostal.

Amb totes m’uneix fils d’amistat gràcies al món faller i ara, gràcies a la seua confiança compartim records de vestidor, de proves, complicitat en l’elecció d’uns trages que considere molt personals i pensats per a cada una d’elles, afirma Juan Martí. 

És el cas de María Barber, Fallera Major Infantil de l’any 2007, Flavia Micó Fallera Major 2002, Liliana Requena Fallera Major 2013, María Bernabeu, Fallera Major 2015, Raquel Díaz Fallera Major 2016 i Sara Sanvíctor Fallera Major 2018.

Sara Sanvíctor: «qui no arrisca, no guanya»

S’ha quedat amb ganes d’un trage color roig Valentino, i no serà perquè no ha tingut ocasió. Sara ha sigut la Fallera Major de Gandia 2018 i Juan Martí ha sigut el seu indumentarista en aquest any increïble. Junts han fet l’agenda d’un any ple d’actes i han dissenyat la imatge com a Fallera Major d’esta dona decidida i valenta.

Juan m’ha fet cinc trages per al meu regnat i un més que em va fer l’any passat. Em quedaria amb el meu vestit oficial Fallera Major de Gandia. Apostarem pel negre, i reconec que va ser idea de Juan perquè a mi em feia por, però s’ha convertit  en una de les grans decisions d’este any ple d’emocions, d’experiències i de gent que ja porte amb mi per sempre.

sara-fallera-Gandia-Marti-Indumentat (1 de 1)

María Barber: «La teua indumentària ha de ser com tu»

Juan li ha fet dos vestits l’any passat, un en un color ataronjat a l’estil del segle XVIII i altre ratllat molt personal, els dos els combina amb un gipó negre molt elegant.

M’agraden els vestits i complements senzills, i Juan sap perfectament que és el que va en mi i que no. Si haguera de donar un consell seria eixe, oblidar-se de tendències i buscar allò que va en tu.

Per a María anar de valenciana és sentir-se empoderada, guapa, «com una princesa». Una transformació absoluta i un gran plaer. Per això valora tant que els seus vestits siguen tan seus, tant del seu gust, i que Juan no parara fins endevinar els seus pensaments.

Maria Barber-fallera-Gandia-Marti-Indumentat-fallas (1 de 1)

Liliana Requena: «Jo en tindre un trage per a poder vestir-me de valenciana, ja sóc feliç»

Si una vareta màgica li permetera triar el trage que ella volguera es faria un «árabe», però ho diu sense tristor perquè per a Liliana, «el més important és vestir de valenciana i en tindre un trage,  jo ja sóc feliç»

A més enguany ha complit un dels seus somnis fer-se un vestit de color verd primavera, i clar, ha confiat la recerca de la tela a Juan Martí al que coneix des que eren xiquets.

Tenia la tela al cap i unes precioses manteletes que m’havien regatat, anar tan condicionada a vegades pot ser un problema, no sé que haguera fet si Juan no em tira una mà. Ell em va trobar la tela que jo dibuixava als meus pensaments i em va aconsellar els colors de la trama.

Bibiana Requena-fallera-Gandia-Marti-Indumentat (1 de 1)

Maria Bernabéu: «Anar de valenciana per a mi és completament natural, és com em sent millor»

Des que Martí Indumentaria obrira les seues portes, Maria s’ha fet un vestit l’any passat i altre enguany.

El que més valore és que primer estudia el teu armari faller i després t’aporta idees que tu ni havies pensat. Sincerament, tinc una desena de trages i mire molt el que em faig perquè valga la pena. Sóc tremendament exigent, i Juan també ho és. No és una qüestió de pressupost, sinó de professionalitat.

Maria reconeix que per a ella el vestit de valenciana és com una prolongació de la seua personalitat. Em sent còmoda i segura de mi mateixa, és totalment natural.

Maria Bernabeu-fallera-Gandia-Marti-Indumentat (1 de 1)

Flavia Micó: «Cada vegada que em vesteix de valenciana per a mi és com tornar a casa»

Enguany ha sigut Reina de la seua Falla i ha confiat en Martí indumentària per a confeccionar-se dos trages, a més l’any passat es va fer un altre al ser proclamada Reina del Foc. Una dona amb ample currículum faller, que no renuncia a res tot i viure a Madrid des de fa tres anys.

Molt a mi pesar he de reconéixer que enguany he tingut més èxit amb el segon trage que em vaig fer que amb el primer. Els dos són dissenys de Juan Martí, però el segon és completament seu. Jo acostume a triar trages elegants però molt discrets pel que fa a la tonalitat i ell m’espentà a que m’atrevira amb un borgonya. A voltes pense que em coneix millor que jo.

Flavia-fallera-Gandia-Marti-Indumentat (1 de 1)

Raquel Díaz: «La meua vida gira al voltant de la Falla»

Raquel s’ha fet enguany un vestit amb dos gipons, i ha sigut un vertader miracle perquè a penes té temps lliure:

Per això valore tant la disposició de Juan, si no hauria sigut impossible. Juan és comoditat, flexibilitat i confiança, simplement em va dir, «tinc una tela per a tu, i sé que t’ha d’agradar»,  la resta va ser confiança cega en ell i el seu equip. Sé que ho fa tot com si fóra per a ell i que estic en bones mans.

L’amistat amb Juan és fonamental per a Raquel, el ben cert és que tota la seua vida gira al voltant de la Falla i , com és normal, el seu indumentarista tenia que compartir amb ella la seua passió pel món faller.

Raquel-fallera-Gandia-Marti-Indumentat (1 de 1)

«Confia en el teu indumentarista»

Poques hores després de conéixer les noves Falleres Majors de Gandia, Júlia i Laura, totes elles recorden el seu any amb nostàlgia. Guarden com xicotets tresors els moments més especials: com quan a Liliana en entrar a la plaça de l’Ajuntament en l’Ofrena sonà el pasdoble «Dolça memòria», una composició del mestre Rafael Vilaplana en honor a sa mare que havia faltat l’any anterior, o l’estima de la gent i les amistats que queden per sempre, «no és el mateix ser Reina de la teua falla, que representar a totes les Falles de Gandia«, ens recorda Flavia.

Unanimitat en reconéixer que repetirien en el càrrec si allò fóra possible, però algunes posen algun requisit, com Raquel, «tornaria a ser Fallera Major amb exactament el mateix equip: la mateixa Fallera Major infantil, la Cort, la Junta, ho repetiria tot«

De consells d’indumentària per a les pròximes successores, un és el que més es repeteix:

«Que confien en un professional sense deixar mai de ser elles mateixes», ens diu Maria Bernabéu. «Que no s’obliden de disfrutar també de cada decisió de la seua vestimenta, anar a triar mantellines, teles o adreços és també part d’una experiència per a tota la vida», afegeix Liliana.

Com ens confessa Sara Sanvíctor, al costat de Juan Martí «he aprés molt i sobretot m’ha ensenyat a valorar molt més el que porte damunt i el que significa».

Per a Maria Barber, la diferència amb Juan és que viu les Falles des de dins, ningú li ha de contar res i que té un equip fantàstic. Maria Bernabéu destaca que Juan és un indumentarista que sap dir-te que no; «Maria eixes arracades no, que tens el coll molt llarg, espera’t que trobe les adequades per a tu«. No li importa dur-te la contrària quan està convençut.

Com conclou Liliana, a les recents elegides Falleres Majors de Gandia li aconsellaria que sempre vagen de la mà d’un indumentarista, a ser possible de Juan Martí,  perquè pots tindre moltes idees però a poc a poc te n’adones que tens massa obligacions i les decisions sobre la teua vestimenta no poden deixar de ser un plaer per a convertir-se en un maldecap.  fallera-Gandia-Marti-Indumentat-fallas (1 de 1)

Des de l’atelier de Juan Martí i en el dia després de que les noves Falleres Majors de la ciutat hagen acceptat el càrrec, cinc joves, cinc Falleres Majors amb un indumentarista i amic en comú, reviuen moments que només unes poques dones tenen la sort de compartir.

Un últim consell?: Tot i que sereu el centre d’atenció, mantingueu els ulls ben oberts, observeu a la gent que us envolta, perquè tot i que que no vos coneguen de res, ixen al carrer només per a vore-vos i mostrar-vos la seua estima. A la fi, el més valuós que us emportareu no té preu. 

Paraules de Falleres Majors.

 

Previous post

"Procés creatiu" de Latorre y Sanz junto con Pichiavo y "Paradeta de flors" núm. 14 de Cap de Suro son las fallas municipales 2019

Next post

Júlia Perles i Laura Puig elegides Falleres Majors de Gandia 2019