_MG_1378mati cuenca pek indumentat totem

El rellotge de la fotografia es va parar a les nou menys vint minuts, però bé ho podia haver fet qualsevol altra hora de les acaballes del segle XIX. Va ser la burgesia alzirenya la que va impulsar la creació del Cercle Alzireny, l’edifici conegut com «la Gallera». Des del seu inici ha sigut seu d’esdeveniments culturals, però també lloc d’esplai per a les classes adinerades, i fins i tot escenari de baralles d’aus que es portaven des de Filipines en una època en què Alzira s’obria al món.

És fàcil visualitzar eixe món elitista i sofisticat de les darreries del XIX i començament del XX amb els vestits de mudar, representatius de diferents èpoques històriques, de la firma Mati Cuenca amb els quals hem tingut la sort de realitzar este reportatge.

_MG_1313mati cuenca pek i
_MG_1304mati cuenca pek i
_MG_1439mati cuenca pek i
_MG_1304mati cuenca pek i
_MG_1439mati cuenca pek i
_MG_1403mati cuenca pek i

Una ampla i majestuosa escala ens rep a l’entrada de l’edifici, un saló valencià de planta oval i sòcol de ceràmica rematat amb fusta en sostre i columnes. Una escala ascendent sense la qual no s’entendria la fisonomia de l’edifici. Una metàfora de la fusió que també trobem en les dos generacions d’indumentaristes que componen la marca: Mati Cuenca i Andrea Palau, mare i filla, dues visions complementàries de la vestimenta tradicional valenciana que formen un tàndem perfecte a l’hora de conformar l’estil tan personal de la firma que, després de dècades d’experiència, va obrir la seua pròpia botiga l’any 2006.

_MG_1221mati cuenca pek
Colze a colze, Mati Cuenca i Andrea Palau són l’esperit de la firma.

Mati és el perfeccionisme, els detalls: jupetins rivetejats per als homes, personalitzats fins a l’últim detall on no hi ha dos iguals, escots emmarcats en les dones que dibuixen perfectament les línies del coll, lligacames fets a mà per a cada client, és la confecció més tradicional.

_MG_1478mati cuenca pek indumentat totem
_MG_1478mati cuenca pek indumentat totem
_MG_1478mati cuenca pek indumentat totem
_MG_1478mati cuenca pek indumentat totem
_MG_1439mati cuenca pek i
_MG_1395mati cuenca pek

Andrea és la nova generació, aportant alegria i estil a la botiga que crida l’atenció des de la decoració dels seus aparadors a l’ambient familiar i el carinyo que es respira en ella. Un lloc on no n’hi ha hores si el client ho necessita i un punt de trobada i de bon ambient per a tot aquell que acudeix.

_MG_1221mati cuenca pek

En cada proposta una història

Clara Monerri és Fallera Major de la Falla Sants Patrons de 2017, porta una seda ampla amb el dibuix «Triana» en un afavoridor color rosa bebé. Un contrast entre la innocència de la tonalitat i les formes sinuoses que emmarquen el vestit. Les manteletes són de Artesanía Viana, mentre que la sutil randa retallada de les mànegues és de Santos textil. Un vestit ple de detalls per davant i per darrere, com el llacet que remarca la seua cintura en lloc del floc tradicional.

_MG_1407mati cuenca pek
_MG_1407mati cuenca pek
_MG_1407mati cuenca pek

Ainhoa Román, Fallera Major 2017 de la comissió L’Alquerieta, llueïx el tradicional vestit de mànegues de fanal en un delicat color groc «Lemon», on auna la tradició en la confecció amb el toc d’atreviment en el to elegit. Unes decisions preses conjuntament entre Ainhoa i les indumentaristes. «Ens agrada escoltar les idees amb les quals arriben a la botiga i, a partir dels seus desitjos, nosaltres aconsellem des de l’experiència. El nostre lema és quan més afavorida estiga la clienta, millor per a nosaltres»

_MG_1403mati cuenca pek i
_MG_1403mati cuenca pek i
_MG_1403mati cuenca pek i

Alba Estors, de la Falla Sant Andreu, amb adreços i pintes de Artesanía Ortíz, duu un elegant vestit en el qual destaca la confecció del gipó que dóna gran protagonisme a la pala central i on s’aprecia un dibuix perfectament encarat, porta a més un escot en forma de cor a penes dibuixat. El color i la subtilitat de les manteletes busca llevar el menys protagonisme possible al dibuix del vestit que inunda tot el conjunt amb la seua rotunditat.

_MG_1389mati cuenca pek in
_MG_1389mati cuenca pek in
_MG_1389mati cuenca pek in

La mateixa Andrea, copropietària de Mati Cuenca, es presta com a model per al reportatge amb un vestit de mudar més tradicional, a més de pertànyer a la comissió Sants Patrons, ha sigut Fallera Major i Fallera Major Infantil d’Alzira  La falda és de seda salvatge en color burdeos i el exquisit mocador de pit de la firma Santos textil. Ens destaca a més el davantal confeccionat a casa amb una preciosa randa.

_MG_1402mati cuenca pek
_MG_1402mati cuenca pek
_MG_1395mati cuenca pek

Homes ben mudats

Els nostres models són Raúl Cuenca de la Falla Sants Patrons; Toni Oliver President de la Falla Colònia Ana Sanchis i pare de la Fallera Major Infantil d’Alzira 2017; José Antonio Carbó, pare de la Fallera Major Infantil d’Alzira 2018 de la mateixa comissió; Salva Escolà president 2017 de la falla l’Alquenència i amb saragüells, Juan Garrido, de la Falla doctor Ferran.

_MG_1395mati cuenca pek

_MG_1395mati cuenca pek

A Alzira els homes es preocupen en general per la seua indumentària i els agrada anar de mudat. Tot i que és més habitual vore els jupetins amb grans estampats florals, a poc a poc, anem recuperant dibuixos més antics i elegants. En Mati Cuenca també lluitem molt per destacar la importància de dur el cap cobert amb mocador, tal com es portava tradicionalment i aconsellem al voltant de rodines, barrets de tres pics i altres típics de l’època. Cuidem molt als hòmens, fins a l’últim detall des de les calces, a les casaques o les faixes.

Balls al saló àrab

Dalt de les escales de la Gallera ens espera el saló àrab, reformat en 1933 per l’arquitecte alzireny Agustín Bernia, sorprén la gran riquesa ornamental inspirada en l’art natzarí de l’Alhambra. Entre sus columnes blanques els vestits de Mati Cuenca destaquen pel seu colorit i profusió de detalls com els mosaics que l’envolten.

_MG_1262mati cuenca pek i
_MG_1262mati cuenca pek i

La visita finalitza enfront del Cercle Alzireny, a la Casa de la Cultura,  on el bon ambient i les risses de tot el reportatge donen pas als agraïments per la nostra part: a Mati Cuenca per les seues propostes i dedicació, però també als models improvisat que s’han prestat amb orgull a lluir estes joies de la indumentària valenciana.

_MG_1492mati cuenca pek indumentat totem

Agraïments: Cercle Alzireny i Casa de la Cultura d’Alzira

Maquillatge i perruqueria: Makeup Creu

Fotografia: Totem audiovisuales per a Indumentat.

 

Previous post

La tranquilidad de estrenar indumentaria con Álvaro Moliner

Next post

Margarita Vercher: una fiesta para los sentidos