Un carrer ple de gom a gom a les huit de la vesprada és la constatació de la gran expectació que ha alçat la inauguració de Cànem, l’escola d’indumentària tradicional. Tot i que les classes han començat amb normalitat amb el mes de setembre, des de la institució es volia compartir amb alumnes i amics una festa que suposara el tret d’eixida oficial a este projecte tan innovador.

canem-indumentat-3
canem-indumentat-4
canem-indumentat-4
canem-indumentat-4

Al carrer tot eren lloances i bons presagis per a Cànem:

Els desitge el millor dels èxits perquè són molt treballadors i defensors de les tradicions,  Ana Jiménez, gerent d’Artesania Viana.

Es un pas molt important en la meua formació com a professional. Trobe que ofereixen una oferta molt completa i que el nivell del professorat és per a mi tota una garantia. No és una acadèmia més, Ramón Sorní, indumentarista i alumne de Cànem.

Jo coneixia a María José i m’agrada la seua manera d’ensenyar i la passió que transmet. Ara he descobert que la resta de professors comparteixen eixa il.lusió i les instal.lacions són tan extraordinàries com la seua gent. Estic molt a gust, Virginia Noguera, alumna.

Al capdavant del projecte un equip conformat per quatre persones: María José Cañada, indumentarista i professora d’indumentària i Francesc Xavier Rausell, investigador i autor dels dos volums de referència Indumentària Tradicional valenciana, Albert Costa, conservador del Museu Valencià d’Etnologia i Salud Domingo directora i professora de l’escola. 

El més important de Cànem és que volem que siga un punt de trobada. On s’aúne una nova forma d’entendre el disseny i la confecció però també un lloc on escoltar punts de vista i que tots puguem aprendre de tots, assenyala Xavier Rausell.

El claustre de professors.

Un dels valors més destacats de l’Escola és el seu claustre de professors. Preguntats per Indumentat al voltant de les característiques que destacarien d’este nou projecte docent, hi ha dos conceptes que destaquen per damunt de tot: criteri i companyerisme.

canem-indumentat
De esq. a dreta; Ángel Martínez, María José Cañada, Xavier Rausell, Salud Domingo, Mayte Esteve i Encarna Jiménez.

Personalment és un somni fet realitat i professionalment és una escola moderna per a la indumentària tradicional, Salut Domingo, directora i professora d’anglés.

És una proposta per a acostar a la societat el criteri necessari per recuperar la roba tradicional. Els professors arriben de sectors molts diferents i el companyerisme i el diàleg és fonamental per tirar endavant este projecte multidiscisplinar, Ángel Martínez, professor de disseny.

Es tracta d’una escola que trenca amb allò que s’espera d’una acadèmia a l’ús d’indumentària, costura o modisteria. En este projecte es trenquen tots els canons, Mayte Esteve, professora de modisteria.

És un gir total en la meua vida, just en el moment que necessitava eixe canvi. Destacaria el companyerisme, la força del treball en equip i la il.lusió pel projecte, Encarna Jiménez, professora de patronatge i costura industrial.

El projecte està fonamentat en els estudis de Xavier Rausell i pretén dignificar la nostra cultura, estudiar els diferents usos en el vestir i entendre la seua construcció en les diferents èpoques de la història, María José Cañada, professora d’indumentària tradicional.

Volem que siga el començament d’una nova visió de la indumentària tradicional, volem reivindicar la nostra roba més tradicional, les peces que ens identifiquen i ens singularitzen als valencians, Xavier Rausell, professor d’història de la indumentària.

Festa i Ball a les portes de l’Escola

L’acte, conduït per la periodista Maribel Vilaplana, va començar amb unes paraules d’agraïment i l’obertura simbòlica de l’acadèmia. Els assistents van poder descobrir unes aules diàfanes i modernes amb vidres en lloc de parets tancades i amb un disseny modern creat per l’Estudi Eusebio López.

Una jornada nocturna de portes obertes on els corredors es convertiren en improvisada mostra d’indumentària tradicional molt celebrada pel públic que va poder admirar peces de diferents èpoques i llocs.

canem-indumentat-7
canem-indumentat-8
canem-indumentat-8
canem-indumentat-8
canem-indumentat-8

Entre els assistents indumentaristes com María José Tomás de Flor de Atzahar, el dissenyador Gustavo Lemos o Ana Jiménez d’Artesanía Viana, així com la Fallera Major de Torrent, Carmen Sirvent Garrigues, i la seua Cort d’Honor. Finalment el grup de danses Les Folies de Carcaixent amenitzaren la festa amb una mostra de balls populars.

A ritme de bolero s’inaugurava un espai modern en instal.lacions i  filosofia que pretén aúnar a tots els que estimen la indumentària tradicional i s’acosten a ella amb valentia i rigor científic. Benvinguts!

canem-indumentat-14
canem-indumentat-14

canem-indumentat-14
La Fallera Major de Torrent i la seua Cort d’Honor.

canem-indumentat-14
canem-indumentat-14
canem-indumentat-14
Previous post

Martí Indumentària: benvinguts a l'artesania de qualitat

Next post

"Sóc conscient de ser un referent perquè ha faltat certa cura en la indumentària masculina"