El Palau Ducal és a Gandia símbol de tradició i orgull de ciutat amb un passat en el quan era considerada un dels centres polítics i culturals més importants de l’Europa Occidental.

El Palau dels Borja és un dels edificis històrics més importants de la Comunitat Valenciana i una de les poques empremtes del pas de la família Borja per terres valencianes, és per tant un dels emblemes més destacats de la ciutat de Gandia. Comença a construir-se al segle XIV amb estil gòtic, però al seu interior acull un mostrari d’estils arquitectònics, amb les aportacions renaixentistes del XVI, les transformacions barroques pròpies dels segles XVII i XVIII i finalment reconstruccions neogòtiques de finals del segle XIX i principis del XX.

Gandía Martín-fallera- Palau -Ducal-68
Alba en la Galeria Daurada, de principis del segle XVIII.
Gandía Martín-30
La galeria Daurada finalitza en la Sala del Cel i la Terra, on trobem el famós mosaic barroc dels Quatre elements on es troba Laura.

Es per tant un lloc acollidor, amb barreja d’estils, de cultures i un lloc on es respira pau i harmonia. L’espai triat per Alba Ramón, Reina Fallera Infantil de la falla Parc Alqueria Nova i Laura Araujo, Reina Fallera de la comissió Màrtirs, per recuperar forces després d’una setmana en la qual han pogut sentir-se com vertaderes reines d’altra època amb els dissenys de Martí Indumentària. 

Gandía Martín-38

 

Jo estudie en el col.legi que es troba ací dins, per a mi estes parets i estos corredors em donen confiança i els tinc molt d’afecte,  és fàcil imaginar-me altres temps i conec totes les llegendes al voltant de la figura de Sant Francesc de Borja, ens comenta Alba.

 

La bellesa del Palau Ducal, embelleix més si cap l’elegància dels vestits de valenciana, passejant per estos corredors m’he sentit transportada a altre temps, és un lloc majestuós, confessa amb admiració Laura.

Martí Indumentària: rigorositat històrica

L’estil i rigorositat en el disseny i la confecció de Martí Indumentària, autor dels vestits que lluïxen Alba i Laura, ens va portar inevitablement al Palau Ducal per a aquesta sessió fotogràfica. Sobrietat, reconstrucció històrica i recerca d’una estètica molt personal, són les pautes que descriuen els trages d’aquest jove dissenyador que ja s’ha guanyat la confiança de moltes falleres a Gandia.

Trobe que l’admiració que sent pel vestit de valenciana s’aprecia en tots els meus dissenys. Eixa premissa junt amb una confecció minuciosa i amb gust pels detalls, són la clau que em defineix, ens descriu Juan Martí, gerent de la firma.

Gandía Martín-44
Juan Martí supervisa fins a l’últim detall.

Alba duu un trage de gala en color Ivoire, el.laborat amb una seda estreta de nom “Santa Judith” de Vives y Marí. Un dibuix amb grans grups florals, característics de l’època, que són un esclafit de colors com la seua personalitat riallera i divertida. Les cintes de seda van a to amb el fons del vestit.

Les mantellines de tul estan brodades a mà en fil d’or i lluentons d’or per Hijas de Carmen Esteve. Les arracades són de balconet amb pardalets molt afavoridores.

Gandía Martín-81
Gandía Martín-78
Gandía Martín-fallera- Palau -Ducal-68
Gandía Martín-74
Gandía Martín-fallera- Palau -Ducal-68

Laura llueix una seda ampla en color Borgonya de Vives y Marí, model “Angelina”, amb el blau i la plata com a colors predominants. És un vestit a l’estil del segle XVIII, amb gipó envarat amb canya. Les randes van a joc amb el dibuix del vestit. Les mantellines són de nipi i tul brodades en plata igual que els lluentons. Les arracades són de balconets amb pedres en color robí.

La falda combina també amb un gipó de mànega llarga en vellut i unes sabates del segle semiabotinades pensades per als actes religiosos que requereixen mànega llarga.

Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera
Gandía Martín-17-palau-ducal-fallera

La diferència està en els detalls

Alba i Laura van confiar en les mans de Juan Martí des del moment en el qual van tindre el coneixement que serien les màximes representants de les seues comissions. Ambdues valoren molt especialment la qualitat del treball i, sobretot l’assessorament complet que ofereix l’atelier.

L’equip de Martí Indumentària s’ocupa de tot si així vol la clienta, des de la recerca de les teles amb els colors i els dibuixos més adients per al model que vol lluir, fins a l’últim complement. De cap a peus: pintes, arracades, mantellina, calces o sabates. Som indumentaristes, però també assessors i, ens agrada pensar que amics de les persones que com Alba i Laura confien en nosaltres.

Gandía Martín--fallera-Palau ducal
Gandía Martín--fallera-Palau ducal
Gandía Martín--fallera-Palau ducal
Gandía Martín--fallera-Palau ducal
Gandía Martín--fallera-Palau ducal
fallera-Palau-ducal-indumentat-

Coneixes el Palau Ducal dels Borja?

Creat al segle XIV com a Casa dels Ducs Reials de la Corona d’Aragó, va ser comprat per l’aleshores cardenal Rodrigo Borja, després Papa Alexandre VI, i va ser testimoni i seu de l’esplendor de la literatura valenciana, per les seues sales desfilaren escriptors com ara Ausias March, Joanot Martorell o Rois de Corella.

Gandia- Palau-Ducal-Indumentat-falleras
Capella neogòtica.
Gandia- Palau-Ducal-Indumentat-falleras
Detall del Saló de Corones.

Ja en mans dels Borja o Borgia, com van ser coneguts a Itàlia, van ser onze els ducs de la coneguda saga encarregats de remodelar el Palau al llarg de tres segles en tot un mostrari d’estils arquitectònics i decoratius: gòtic, mudèjar, barroc i finalment neoclàssic que aporten els jesuites quan compren l’immoble a les acaballes del segle XIX.

Gandía Martín-87-palau ducal-indumentat
Façana interior orientada al pati de les canyes. Amb rica ornamentació cromàtica i motius vegetals.
Gandia-palau ducal-Indumentat-fallera
Càmera de la Duquessa, amb l’habitació on va nàixer S. Francesc de Borja.

Actualment pel Palau Ducal passen vora 50 mil visitants anuals, els quals compten amb visites guiades, lliures, tallers infantils, visites teatralitzades, nocturnes, exposicions temporals, desfilades de moda, conferències, concerts i, per descomptat, actes fallers com enguany la celebració del nomenament de les Falles com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

fallera-Palau-ducal-indumentat-
El pati d’armes, testimoni de multitud d’actes fallers i amb 700 anys d’història, el millor escenari per a mostrar amb orgull la indumentària de Juan Martí.

Fotos: Totem Audiovisuales per a Indumentat.

Agraïments: Palau Ducal dels Borja.

Palau dical Gandia

 

 

Entrada anterior

Las rebajas en Álvaro Moliner, punto de partida para las Fallas 2018

Siguiente entrada

Mascletà de ofertas en la Feria del lowcost fallero