Fa un any a la ciutat d’Adís Abeba, a Etiòpia, les Falles rebien el reconeixement de la UNESCO pel que tant s’havia treballat i es convertien en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En commemoració d’aquesta fita històrica, les Falleres Majors de València, Rocío Gil Uncio i Daniela Gómez de los Ángeles, vestides de valencianes i acompanyades de l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset s’han desplaçat fins a la Porta dels Apòstols de la Catedral de València per a ser testimonis de la celebració, com tots els dijous, del Tribunal de les Aigües.

tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (24 de 29)

Agermanament del Patrimoni Immaterial

El Tribunal de les Aigües va ser declarat Patrimoni Immaterial per la Unesco l’any 2008, van haver de passar 18 anys per a tindre este nou reconeixement a la ciutat de València per a la festa de les Falles. La ciutat compta amb un tercer Patrimoni, la Llotja de la Seda, nomenada en este cas Patrimoni Cultural Material.

tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (24 de 29)

A la porta dels Apòstols esperaven als representants de la festa els huit síndics amb els seus blusons negres característics de l’Horta de València. A l’arribada dels convidats ha començat la sessió que hui ha tingut una reclamació procedent de la sèquia Rascanya.

El president del Tribunal, José Font Sanchis, els ha donat la benvinguda i s’ha mostrat orgullós per ser un referent de la cultura valenciana. Per la seua banda, la Fallera Major i el regidor de Cultura Festiva i President de Junta Central Fallera, també s’han mostrat encantats amb la iniciativa:

És un plaer comprovar com les nostres tradicions i cultura són reconegudes al món sencer, ha assenyalat Rocío Gil.

Estem molt contents amb este agermanament i esperem que la família continue creixent, ha comentat Pere Fuset.

En este sentit, l’alcalde ha anunciat per a l’any vinent la firma d’un conveni amb la mil·lenària institució per a crear un museu explicatiu del Tribunal.

http://fallas.com/index.php/main-noticies-va/4756-i-aniversari-de-les-falles-com-patrimoni-es-celebrara-amb-una-planta

Rocío Gil estrena vestit per a la commemoració de les falles com a Patrimoni

La Fallera Major de València ha estrenat un nou vestit de valenciana. Una seda de doble amplària de Gironés Seda, dibuix «Moraira», en color cru amb brodats en verds i rojos. El cos sobre una camisa interior tradicional, és del segle XVIII amb volant plisart i mànega pel colze amb puny rematat amb botons. La confecció del vestit així com el davantal i el mocador de pit són de la firma Eugenia Puertes. Les mantellines són en nipi brodat amb lluentons daurats fent els tradicionals dibuix de palmes de les Falleres Majors.

D’altra banda, Daniela portava un dels seus trages més coneguts en color taronja i del segle XVIII, confeccionat per Flor de Cotó per al seu regnat com a Fallera Major Infantil de la comissió Santa María Micaela – Martín el Humà. Les dos representantes anaven pentinades amb un monyo i s’han protegit del fred amb uns mantons de tapar.

tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (27 de 29)
tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (27 de 29)
tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (27 de 29)
tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (27 de 29)
tribunal-aigues-falleras-valencia-indumentat (27 de 29)

Els actes de commemoració del primer aniversari de la declaració de la Unesco continuaran este dissabte a la Ciutat Fallera on està prevista la plantà d’una falla a tombe i la seia Cremà, una mascletà, concerts i una desfilada d’indumentària tradicional a càrrec de Xavier Rausell entre d’altres activitats.

 

Previous post

Artesanía valenciana Elena: trajes forjados con la solidez de la tradición

Next post

Cuatro estaciones con Santamaría Orfebres