No fa encara un any que el projecte educatiu d’Escola Cànem es va posar en marxa i ja s’ha convertit en un referent en divulgació, formació i creació en confecció. A punt de finalitzar el primer any lectiu és hora de fer balanç.

canem-escola-indumentaria-indumentat

Obrirem Escola Cànem nou mesos després d’imaginar per primera vegada el projecte. En este curt temps hem desenvolupat un projecte educatiu innovador on hem trencat moltes barreres i fugit dels compartiments estancs a tots els nivells. Tant en l’espai, amb unes aules flexibles que s’adapten a les necessitats d’altra forma d’ensenyament, com en el contingut on teoria i pràctica es donen la mà perquè els alumnes adquirisquen les ferramentes per extraure les seues pròpies conclusions.

Tantes experiències com alumnes en Escola Cànem

Un dia qualsevol a Escola Cànem trobem alumnes de qualsevol de les assignatures de l’Escola de Moda, l’Escola d’Indumentària tradicional, classes d’anglés especialitzat o cursos monogràfics impartits per un claustre format per María José Cañada, Salud Domingo, Cristina Gracia, Encarna Jiménez, Àngel Martínez i Xavier Rausell.

canem-escola-indumentaria-indumentat

El perfil dels estudiants, que ha multiplicat per dos les previsions inicials, és d’allò més divers tan en edats com en procedència, ja que acudeixen alumnes de València, Alacant i  Castelló. Persones amb afany de perfeccionament i altres que s’enfronten al repte d’utilitzar l’agulla per primera vegada. També persones amb demandes molt particulars al voltant d’una matèria concreta.

L’estrena d’Eva: 

Eva porta només un mes en l’escola «i ja m’he fet una camisa, estic fent-me una cotilla i he comprat tela per a atrevir-me amb les sinagües«, destaca els horaris de l’escola que s’adapten a la seua vida i anima a qualsevol perquè «jo no havia agarrat una agulla en la meua vida».

costura- indumentaria- canem-indumentat
Eva envarant una cotilla amb espart, assegura que no hi havia cosit mai.

Esther, amant de la història:

Esther és de les més veteranes, va ser la primera persona a apuntar-se a l’escola quan la va descobrir a les xàrcies, tot i ser cordovesa buscava classes d’indumentària tradicional, li va a cridar l’atenció tot allò que oferien més enllà d’una acadèmia a l’ús «Sobretot els coneixements històrics aplicats a la vestimenta«. Com bona historiadora quan se li pregunta per alguna experiència destacada enguany, ens comenta la visita a la sederia de Garín en Montcada «ho havia intentat durant més de dos anys i no hi havia aconseguit anar».

costura- indumentaria- canem-indumentat
Esther (de groc), cordovesa i historiadora, no descarta en el món de la costura ni l’aprenentatge més tradicional ni les tècniques per aplicar a la moda actual.

Andrea, especialista en roba elàstica:

El cas d’Andrea és dels més singulars. Llicenciada en disseny de moda vol orientar el seu futur a la roba elàstica destinada a l’esport. Un aprenentatge molt exclusiu i tècnic que va des de les propietats particulars d’este tipus de teixit a l’hora d’ escalar talles a les seues propietats específiques. És per això que la professora Encarna Jiménez tutoritza el seu projecte educatiu pensant només en les seues necessitats.

costura- indumentaria- canem-indumentat
Andrea junt amb Encarna Jiménez durant les seues classes especialitzades.

Cursos monogràfics i visites tècniques

Els cursos monogràfics han sigut alguna de les experiències més enriquidores d’Escola Cànem. En este primer any se n’han fet sis: des de casquet creatiu amb moulage, el vestit de llauradora, barret flexible urbà, roses amb pètals de tela modelats, les calces a disseny i confecció de bosses de mà en pell. Unes propostes en les quals s’ha potenciat l’especialització en l’ensenyament dels alumnes.

collage canem cursos

A més, ha tingut l’oportunitat de visitar, junt amb guies especialitzats, el Col.legi de l’Art Major de la Seda, l’exposició «Inventant la tradició» al Museu Valencià d’Etnologia, el Museu de Belles Arts, la sederia Garín, el Museu de la Festa d’Algemesí i més recentment com a visita de fi de curs,  la tradicional sastreria Cornejo, el Museu de Traje i la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, tot a Madrid.

El professorat també ha protagonitzat una masterclass al MUVIM al voltant de la confecció d’un cosset de principis del segle XIX seguint els patrons d’una peça històrica, també han participat en un curs de restauració tèxtil a Madrid sobre teixits espolinats dels segles XIX i XX.

collage masterclass

#Movimientoespolin

Però sens dubtes una de les col.laboracions més destacades de l’Escola per la seua repercussió social i mediàtica,  ha vingut de la mà del #movimientoespolín, una iniciativa de reconeixement d’este teixit joia gràcies al patrocini de la marca Amstel. Una campanya que ha anat més enllà de la promoció i ha culminat amb la creació de dos beques d’estudi de dos anys en Escola Cànem patrocinades per la marca. Es tracta d’un programa de deu mesos per conéixer en profunditat la història i el patronatge de la indumentària, un estudi per adquirir una especialització en aquesta artesania centenària per a la qual, fins ara, no existia formació específica i a la que ja et pots apuntar.

costura-indumentat
canem-escola-indumentaria-indumentat
costura-indumentat
costura-indumentat
costura-indumentat

Temps de fer balanç i de crear noves propostes per al curs vinent. L’Escola es troba en ple procés de matriculació i és el moment per a tots i totes els apassionats de la indumentària o simplement els que teniu una idea al cap i voleu que algú us acompanye en el trajecte.

Visites, conferències, cursos monogràfics i fins i tot una Escola de Balls PopularsEscola Cànem és molt més que un projecte curricular, és una filosofia nova d’ensenyament on tot el món aporta i no existeixen les barreres. Com ens comenta Loles, estudiant que ve des de l’Alfondeguilla en Castelló, «sempre ens diuen endavant, és molt motivador. He aprés molt de confecció però sobretot m’ha sorprés la meua capacitat per a fer coses que mai havia pensat«.

 

Fotografies: Totem Audiovisuales, Escola Cànem i Indumentat.

 

Previous post

María Jesús Rincón Prieto i Alexia Manzano Muñoz, Falleres Majors de Torrent 2018

Next post

El relleu de la Preselecció