Elles són Amanda Gayol, Andrea Toledo, Carla Carratalá, María Victoria Oria de Rueda, Empar llimerà, Rosana Álvarez, Azucena Izquierdo y Alicia Berbel; la Cort d’honor de la Fallera Major de Torrent 2017, Carmen Sirvent.

Huit dones molt diferents però amb un denominador comú: la seua passió per Torrent i per la festa de les Falles. Des de hui tenen ja la seua indumentària oficial, enguany una creació de María José Cañada, gerent de Dedal indumentaria Valenciana i Ramón Sorní, d’Estudi d’Indumentària. Un acte que no vulgueren perdre’s les Falleres Majors, Carmen i Paula, les respectives Corts i el regidor de Festes de l’Ajuntament de Torrent, Alfred Costa.

Estem molt orgullosos del resultat: primer un intens treball d’investigació perquè el patronatge dels dos vestits es basa en vestits antics que es troben en la col·lecció de Museu d’Etnologia, i després mesos de confecció de l’equip personalitzant cada patró a la propietària del vestit. És la primera col·laboració que hem realitzat amb la Junta Local de Torrent i estem molt satisfets.

torrent-trajes-corte-honor-dedal-indumentat
Carmen Sirvent, Fallera Major de Torrent 2017 i la seua Cort d’Honor amb els indumentaristes de la Cort.

Uns patrons tradicionals per a uns vestits personalitzats i combinables entre si

Totes les peces estan realitzades de forma artesanal i treballades individualment, des de la creació dels patrons fins a l’acabat final. Cada patró ha sigut transformat seguint els cànons de la indumentària tradicional i, al mateix temps, atenent les necessitats de cadascuna de les xiques individualment.

El vestit principal està fet amb una sedalina amb el dibuix San Jorge d’Artextil E2 en fons ras, matisat en or i amb un ampli colorit. El vestit es compon de cosset de màniga de fanal amb randes de cotó i falda amb la cintura feta a plecs que tanca en bolquer del mateix teixit que el cosset i acabada en el seu interior amb una rodà en cotó rosa feta amb una tela comprada a París.

traje fallera-Ramón Sorni-ruedo-indumentat-Torrent
traje fallera-Ramón Sorni-ruedo-indumentat-Torrent-dedal
traje fallera-Ramón Sorni-ruedo-indumentat-Torrent-dedal

Però una de les curiositats més cridaneres és que com a roba interior porten una cotilla o justillo amb tot el davanter envarat amb vara d’olivera i sota la cotilla una camisa de cotó que cobreix des dels muscles fins al genoll.

traje fallera-Ramón Sorni-ruedo-indumentat-Torrent-dedal-cotilla

Eixa cotilla i una altra camisa interior, combinada amb qualsevol de les dos faldes, es converteix en un tercer vestit més de estiuenc, com els dels quadres costumistes de Sorolla i Pinazo, per a què puguen lluir les components de la Cort.

traje fallera-Ramón Sorni-ruedo-indumentat-Torrent-dedal-cotilla
La cotilla interior es converteix en una bonica i senzilla peça exterior.

No es tracta del vestit de mànega de fanal tradicional perquè l’hem volgut aplicar criteris d’indumentària tradicional que enriqueixen el vestit, tot i que tampoc és una proposta 100% tradicional ja que hem sigut molt flexibles amb les seues necessitats, ja que serà un vestit que hauran de dur en moltíssimes ocasions al llarg de l’any.

Mocador y davantal estan fets amb tul brodat en or d Artesania Viana.

En el segon vestit s’ha emprat un brocat amb el dibuix Sant Blai d’artextil E2 en fons ras i metall plata. En aquest cas s’ha triat un gipó de màniga al colze acabada en randes de cotó i amb una pala armada amb branca d’olivera que tanca amb ullals i cordó.

La faldilla està feta a plecs i és del mateix teixit que el gipó, tanca en bolquer la qual cosa millora el vol natural de la peça i alleugera el seu pes. El seu interior tanca en una rodà de teixit de cotó a flors.

Com a roba interior també s’utilitza la camisa. El conjunt culmina amb el joc de mocador i davantal en organza i tul de color cru amb dibuix brodat en plata d’Artesania Viana.

forro- flores-estampado
fallera-trajes-deda-Torrent-Cort-honor-indumentat
torrent-trajes-corte-honor-dedal-indumentat

Totes les peces estan realitzades de forma artesanal i treballades individualment, des de la creació dels patrons fins a l’acabat final. Cada patró ha sigut transformat seguint els cànons de la indumentària tradicional i, al mateix temps, atenent les necessitats de cadascuna de les xiques individualment.

A més, s’ha confeccionat uns gipons de mànega llarga en tela adomassada negra amb pala armada amb olivera perquè puguen ser usats amb els dos vestits. Es cobreix, no amb un pentinador com és habitual els últims temps, sinò amb un mocador brodat en blanc i sense cap tipus de lluentons.

traje-fallera-dedal-Torrent-Corte-Honor-Indumentat
traje-fallera-dedal-Torrent-Corte-Honor-Indumentat
manga-fallera

La indumentària consta també d’una delicada mantellina de mitja lluna de tul i brodada en blanc també d’Artesania Viana. Els ahuecadors són de la Llar del fil, les sabates de Descans i les calces d’Artesania Domingo.

M. José Cañada i Ramón Sorní amb Ana Jiménez i José Vicente Díaz d' Artesania Viana.
M. José Cañada i Ramón Sorní amb Ana Jiménez i José Vicente Díaz d’ Artesania Viana.

zapatos-fallera-medias-lazos-indumentat
manteleta-fallera-Viana-lentejuela-indumentat
indumentat

Uns vestits amb història

El primer vestit ve del patró d’un «Carpio» que és un dels models de mànega de fanal més antics que es conserven a la col·lecció del museu d’Etnologia, amb el qual col·labora  María José Cañada.

La confiança en el nostre treball de la Cort va ser immediata. Quan vingueren a la primera entrevista, ja teníem preparat un vestit similar completament muntat per a què pogueren imaginar perfectament com seria el seu, i a partir d’eixe moment la nostra principal preocupació ha sigut ajustar el patronatge antic a cada una de les xiques i fer-ho seu.

Una labor encapçalada per María José Cañada i Ramón Sorní que a més, són professora i alumne a l’Escola d’indumentària tradicional Cànem i units per anys de confiança i col.laboració. L’equip, a més, ho integren també Carmen León, Sara Soler, Isabel Lozano y Cristina Gracia.

trajes-fallera-Cañada-sorni-dedal-Torrent-indumentat
D’esq a dreta: M.José Cañada, Sara Soler, Raón Sorní i Carmen León part de l’equip professional que ha realitzat els vestits.

Vestits per a un regnat somiat

L’acte va acabar amb les esperades fotos de les xiques amb els seus vestits nous. Emoció i alegria per este esdeveniment que suposa el tret d’eixida del seu any.

Entre nosaltres ens hem posat d’acord fins i tot per a triar els colors, no ha fet falta sortejar res, per la qual cosa ens sentim molt identificades.

María Victoria Oria de Rueda, membre de la Cort d’Honor de Torrent 2017

El que destaque de la indumentària oficial és la seua comoditat i el respecte al disseny tradicional

Andrea Toledo, membre de la Cort d’Honor de Torrent 2017

Són, sens dubte, els vestits que necessitem per al regnat que somiem

Carla Carratalá, membre de la Cort d’Honor de Torrent 2017.

fallera
Carla Carratalá.

fallera
Andrea Toledo.

fallera
María Victoria Oria de Rueda.

fallera
Rosana Álvarez.

fallera
Empar Llimerà.

fallera
Amanda Gayol.

fallera
Azucena Izquierdo.

fallera
Alicia Berbel.

Uns vestits que podran estrenar molt prompte perquè dissabte és l’Exaltació de Carmen Sirvent i la seua Cort d’Honor.

Fotos: Totem Audiovisuales per a Indumentat.

 

 

 

 

Previous post

XX Edició de "Balls al carrer" a la Plaça de la Verge de València. 65 actuacions al llarg de 15 cites fins el 5 de febrer.

Next post

Devoción por Santamaría a los pies del Montgó