Raquel Alario, Fallera Major de València 2017 assaja aquests dies les paraules del comiat a la Fonteta. És l’últim acte oficial abans del relleu de les 13 xiques i 13 xiquetes de les noves Corts d’Honor 2018. Indumentat ha volgut parlar amb ella abans del moment més esperat de la seua agenda setmanal. Agraïm aquesta entrevista que vol oferir bons consells i paraules d’ànim a les afortunades.

– Demà fa un any de la teua elecció per a Cort d’Honor 2017. ¿Com recordes aquella vesprada?
Va ser un dia de molts nervis, sobretot per a la meua família. Aquella vesprada va ser impactant perquè tinc moltes imatges plenes d’emoció fotografiades al cap. El moment més impactant va ser eixir a la passarel·la quan desfilaven totes i veure a totes les comissions aplaudint i cridant. Després esperar, darrere de l’escenari a escoltar el teu nom. En nomenaren l’última, jo aguantava la respiració i no perdia l’esperança. Penses que ja no diuen el teu nom i en eixe moment d’impacte, rius, plores, és un colp de felicitat increïble.

DSC_0409--Indumentat-Fonteta-15

DSC_0410-Raquel-Alario-Fonteta-2016-Indumentat-JCF– Nosaltres recordem el vestit que triares, el color maquillatge, perquè era discret i elegant. ¿Tenies clar que seria eixe el que t’acompanyaria aquell dia?
Sí perquè eixe vestit és el regal que els meus pares em feren quan vaig ser Fallera Major de la meua comissió i els vaig dir que, si arribava a la Fonteta, el rosa antic seria l’elegit. De fet és el que m’ha acompanyat en els moments més importants i per això vaig repetir amb ell el dia de la Proclamació a l’Ajuntament després de la telefonada de l’alcalde.

DSC_0162-Proclamació-web-Indumentat-10

DSC_0097-Proclamació-web-Indumentat-1

Un consell: tranquilitat

– Què consell donaries a les xiques i famílies que s’enfronten demà a aquesta mateixa experiència?
Que vagen tranquils, perquè el dia de la Fonteta tot el treball està fet i només queda escoltar el veredicte del jurat. Tranquil·litat per a gaudir perquè és un gran record per a totes les candidates. Totes les preseleccionades es duen molt d’amor de tots eixa nit. Jo recorde que quan vaig xafar per primera volta la catifa en el pavelló buscava a la meua comissió. Per això quan em triaren, es veu en el vídeo, com els tenia localitzats i busque els meus a l’esquerra perquè havia vist els meus pares amb ells i necessitava la seua mirada, el somriure de la família.

indumentat-2 Raquel Alario Fonteta

DSC_0411-Raquel-Alario-Fonteta-2016-JCF-Indumentat
– També és una nit molt important per a les comissions falleres, el seu suport és fonamental. ¿Has participat com a públic altres anys en l’espectacle de la Fonteta?

Sí, havia acudit dos anys abans el 2009 i el 2015 que presentàvem candidata infantil però no va poder ser. El recolzament de la teua comissió en la Fonteta, estigues o no dins de les 13, és fonamental. I sempre anem després al casal a compartir l’experiència, siga o no elegida la fallera.

Assumir la responsabilitat

– Passada l’elecció de la Cort d’Honor, ¿parlareu les tretze de cara a la telefonada de l’alcalde per a mantenir algun pacte d’amigues?
Nosaltres sentíem afortunades des del moment de la primera foto, per això si ja formes part de la Cort d’Honor, és ximpleria el fet de vindre avall després perquè vas compartir un any de vivències. Per això quan parlaven sempre comentàvem que passara el que passara el dia 10 d’octubre, calia ser una pinya des del primer dia.
– ¿La unitat és la clau d’una Cort d’Honor i la seua Fallera Major?
La unitat és clau, totalment d’acord. És un any de 13 i per a res un any de 12 + 1.

DSC_0222-Proclamació-web-Indumentat-25– ¿Quan visqueres més nervis, la nit de la Fonteta o la vesprada de la telefonada de l’alcalde a casa?
És diferent perquè si en la Fonteta no eixes no tens res, però si t’anomenen ja tens tot. El dia de la telefonada és diferent perquè fa quatre setmanes que tens proves i ja tens ganes que arribe. Jo estava molt més tranquil·la en eixe sentit fins que començaren a arribar tots a casa. Ací vaig pensar: «és moment d’assumir una responsabilitat major, anem allà».

La Fonteta: el dia més especial

– Si hagueres de triar un dia del teu regnat, ¿quin seria i per quina raó especial?
És complicat quedar-se’n amb un, però em quede amb la nit de la Fonteta perquè va ser una explosió d’alegria en la meua família i comissió. Penses: «no pot ser veritat», però eixe dia comença tot. Recorde que estava tranquil·la al principi mirant l’alegria de les xiques que triaven. Nomenaven les xiques i pensava: «bona elecció», perquè jo també tenia les meues candidates al cap. De sobte algú va dir «només en queden dos per nomenar». Va eixir Sara i després en sentir «Raquel Alario» vaig dir: sóc jo i vaig eixir impactada a l’escenari buscant la complicitat dels meus en la Fonteta.

DSC_0423--Indumentat-Fonteta-17

– ¿Què canviaries del teu any com a Fallera Major de València?

No canviaria res, perquè ha sigut redó. A més hem fet bona pinya amb les infantils també. Hem tingut bon oratge.

DSC_0681-Exaltació-Raquel-Indumentat
IMG_4045-Raquel-Alario-Crida-JCF-Indumentat
ARF_1194-Macrodespertà-Raquel-Alario-JCF-Indumentat
DSC_0077-Besamans-2017-Indumentat
IMG_7631-Plantà-Raquel-Alario-JCF-Indumentat

– ¿Com porteu el discurs de demà?
Clara i jo el tenim molt assajat, i ens eixirà molt bé. Després de compartir la Crida en dues ocasions (es riu). Ha sigut una sort compartir el meu regnat amb ella, una gran Fallera Major Infantil de València.
– I ara, quan passe tot, ¿que plans té Raquel Alario?
Afortunadament vaig entregar el meu projecte en juliol i el 16 d’octubre comence a treballar del meu com a enginyera industrial en l’IBV (Institut de Biomecànica de València). Comence en no res un canvi radical de vida. Torne també a la meua comissió amb la sort de poder compartir el regnat d’una de les meues amigues que és la fallera major de la falla, perquè ara és el torn de la meua generació.

DSC_0197-Corte-Mayor-Indumentat-3-RAQUEL-ALARIO
DSC_0848-slide--Indumentaria-oficial-2017-Indumentat
IMG_4042-Raquel-Alario-JCF-Indumentat
en-Castellón-Raquel-Alario-y-Clara-Parejo-JCF-Indumentat
007-Raquel-Alario-Virgen-Desamparados-JCF-Indumentat
El Palmar-Romeria-indumentat (9 de 33)
ARF_9214-Raquel-Alario-JCF-Indumentat
DSC_0177-Procesión-Desamparados-Indumentat

Fotografies: Arxiu Indumentat – Junta Central Fallera

Previous post

Ensayo en La Fonteta: pasarela de enaguas y cancanes

Next post

La seda brilla en 26 colors en l'Elecció de les Corts d'Honor de 2018