Aquesta és la tercera vegada que parlem amb Rocio Gil Uncio. La primera va ser al juliol, passades les preseleccions i després,  quan va ser una de les 13 elegides per a la Cort d’Honor. En aquesta ocasió ja és la Fallera Major de València i volem aprofundir en ella com a màxima representant de la festa, com a fallera de bressol i com a jove valenciana preocupada pel patrimoni que ha rebut dels seus avantpassats.

Rocio, ¿com ha canviat la teua vida en un parell de setmanes?

– Moltíssim perquè estic vivint, jo que sóc fallera de tota la vida, el que he arribat a somiar moltes vegades. L’última la nit abans de la telefonada, eren estranys però preciosos.

Deixes aparcat el màster i les pràctiques. Sabem que ets molt organitzada amb la teua agenda…

– Vaig acabar les pràctiques extracurriculars, ara estic amb la segona part del Màster que és sense classe, només amb el projecte del Màster i espere entregar-lo en un mes per a dedicar-me al 100% al món faller.

ffmm 2018 indumentat totem-52

Imaginem que vius en una bombolla d’emocions, però tens al teu voltant un gran equip d’amigues amb experiència com a Falleres Majors.

– Tinc la sort de tindre entre les meues amigues a xiques que han sigut Falleres Majors de València, com Carmen Sancho o Begoña Jiménez i elles són per a mi suport i tranquil·litat; de fet el dia de la telefonada vaig desdejunar-me amb Carmen Sancho. D’altra banda sóc molt familiar i ells són per a mi fonamentals.

¿Com és la comissió de la Falla la Mercé?

– Són molt familiars, molt treballadors, perquè és una falla amb molta solera i volem, quan puguem, tornar a Especial.

¿Qué recordes del teu pas per la Cort d’Honor 2001 i que aprofitaràs per a complir millor el teu paper com a representant de les Falles 2018?

– La Unió (afirma rotunda). La unió amb les meues companyes. Elles són les meues amigues en l’actualitat, els 365 dies de l’any, ahir mateixa teníem sopar i no per circumstàncies de temes fallers, sinó que són la meua colla del dia a dia. ¿Saps? Elles són ara el meu complement necessari en el meu regnat.

ffmm 2018 indumentat totem-97

L’any passat amb la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Raquel va viatjar a París i a Lancaster. També va fer una escapada a Venècia. ¿Alguna preferència viatgera?

– M’agradaria tornar a Mòdena, al Nord d’Itàlia perquè he viscut un any allí, tinc molts amics i m’agradaria moltíssim que conegueren la indumentària valenciana de primera mà. Passejar per Mòdena vestida de valenciana, m’agradaria moltíssim.

Tens molta vinculació amb les festes de Sogorb. De fet les Falleres Majors acudeixen al setembre. Serà una visita especial.

– L’any passat vaig anar com a Fallera Major de la meua comissió, perquè la meua iaia materna és de Sogorb. Tinc molts amics i enguany tornar com a Fallera Major de València serà preciós perquè és gent que t’estima i serà el doble de bonic.

ffmm 2018 indumentat totem-88

El vestit de la iaia: del Velòdrom a la Fonteta.

Estem al Museu de la Seda, ¿havies vingut després de la rehabilitació?

– He estat amb la Confraria de Sant Jeroni perquè l’any passat el confrare major era el meu indumentarista Eduardo Puertes, em va convidar al sopar. Després he vingut amb ell en altres ocasions, tant ací com a la Llotja. I són ocasions úniques que desconeixia. Aprens molt. Visitar el Museu de la Seda és com anar a la casa de les tradicions valencianes, i per a una fallera descobrir aquest bressol de bona part de la nostra festa, com és la indumentària, aprendre tota la història, els telers manuals, la veritat és preciós.

ffmm 2018 indumentat totem-62

Parlem ara de la teua indumentària. Dilluns passat triares el color de fons de l’espoli Fallera Major de València. ¿El tenies clar?

– No.  Havia mirat els colors diferents dels que ja tinc, tinc el mòbil ple d’imatges amb idees per a les pròximes ideea. Em va dir Raquel Alario, ells et mostren opcions però no el veus com serà, així que tinc moltíssimes captures de pantalla d’espolins per a fer-me una idea de com quedarà i veure la sensació inicial des de fora. (Es riu)

Ens deies en l’entrevista prèvia que el teu color predilecte és verd… No volem desvetlar però ens contaves que hi ha una raó.

– Sí, el meu primer vestit va ser verd i m’ho va regalar la meua iaia, que és la persona que em va inculcar l’amor per les Falles. Era el que vaig portar per a Fallera Major Infantil i després en el Velòdrom quan es feia allí i em va donar sort per a ser Cort Infantil 2001. Així que aquest any en la Fonteta, he volgut posar-me el mateix.

¿El mateix vestit que ha crescut amb tu?

– Sí perquè després d’aquell any el desférem i el ficarem en un rotllo. És una seda estreta de Català, el mateix dibuix que la néta de Maria Lluïsa Català portava en roig en l’Ofrena l’any passat i, em va fer goig veure’l perquè jo no el veia des del meu. I és curiós, saps, perquè la seda ha canviat el color. Ara és un poquet més fosc, sembla més antic. Em feia moltíssima il·lusió portar-lo de nou.

collage-ROCÍO-GIL-UNCIO-PARA-iNDUMENTAT

Rocío va guardar el vestit de valenciana d’infantil per al somni de ser major. La seda i ella han madurat al mateix temps. ¿Com organitzes el teu vestidor? ¿Tens ajuda i consell?

– Com la meua germana era Fallera Major Infantil en casa teníem els meus vestits i els d’ella penjats, però afortunadament el corredor és ample. Col.loquem dos «burros» seguits i tenim tots allí. És pràctic tot i que llevem espai als nostres pares, però compensa per la felicitat de tots a casa.

¿Quants vestits tens ara mateix? Rocio et faré aquesta pregunta, de nou, quan acabe el regnat.

– Sis i voldria continuar vestint-me amb ells. Pense aprofitar-lo perquè és la meua roba, la que m’ha portat a ser Fallera Major. Després vaig a fer-me trages perquè m’encanta la indumentària. Continuaré tant amb Eugenia Puertes com amb José Polit i de segur que els encomane alguna cosa (es riu).

ffmm 2018 indumentat totem-64

¿Com et trobes més afavorida amb un o tres monyos?

– Jo sóc més del segle XIX, de fet jo tinc dos cossos amb mànegues de fanal perquè m’agrada moltíssim i el segle XIX és amb tres monyos.

¿Tens un gipó negre?

– En tinc un perquè en Sogorb la indumentària del poble és amb cos negre, però no tinc un de valenciana i enguany pense fer-me un perquè a més la meua cort portarà un gipó negre i jo vull anar com elles, a més em sembla molt elegant. De fet, la meua germana menuda té un, perquè tornen a portar-lo grans com xiquetes.

També sabem que has fet una excel·lent prova davant del jurat de la Crida.

– Va ser la prova més emotiva amb diferència, la feren en el saló d’actes de Junta Central Fallera. Avisaren dos dies abans i tenies dos minuts. Com he anat sempre, sé que diuen i la veritat, em va eixir prou bé.

La seua aportació a les Falles.

Aprofita que comença el teu any per a manifestar tres desitjos. El primer, ens contaves, era poder gaudir d’una mascletà a peu de plaça. Dos més.

– M’agradaria, sempre que isca de València anar vestida del segle XIX amb els tres monyos perquè pense que a les falleres se’ns reconeix fora d’ací molt millor amb aquesta imatge més icònica amb tres monyos. També m’agradaria, com sóc molt devota de la Mare de Déu dels Desemparats, visitar la seua residència d’ancians.

ffmm 2018 indumentat totem-51

Qué milloraries del paper d’ambaixadora de les Falles? Tens una imatge de dona professional, preparada…

(Pensa un moment) Jo crec que la Fallera Major és una figura estimada i que per exemple, l’altre dia que visitarem el Museu de la Mare de Déu, ens explicaren el treball que es fa a les seues residències. Mira, ja sé que m’agradaria com a tercer desig, poder visitar els desemparats amb la meua Cort d’Honor. Gent que de normal no participa ni s’acosta a les Falles, doncs seria bo visitar-los perquè estic convençuda que a eixes persones els faria moltíssima il·lusió rebre a la Fallera Major. Per això podríem anar un dia vestides de valenciana a Santa Mònica, per exemple, i altre dia de particular, a ajudar a la Casa de Caritat. Voldria una implicació activa de la Fallera Major en llocs a on faça falta. Mostrar un paper actiu, més social.

L’encantaria que les falleres pogueren participar en iniciatives de caràcter solidari com la visita que férem a la Casa Ronald Mc Donald. Vol oferir una imatge propera, confia que la gent que més el necessita tinga al seu costat a les Falleres Majors.

A més si anem a llocs com férem amb la casa Ronald Mc Donald de xiquets malalts, ajudem amb la nostra imatge a donar difusió del que fan ells. Que aprofiten la nostra imatge per a aquestes iniciatives, benvingudes siguen perquè són bones per a la societat.

¿Incorporaries alguna cosa al programa faller per a millorar-ho?

Convivència veïnal, com a bona jurista, recolze la mediació i crec que de vegades, cal incidir més en la mediació perquè cadascú té la seua posició, tota la vida enfrontats i cadascú amb la seua opinió. Cal buscar un equilibri per acontentar a tots.

ffmm 2018 indumentat totem-99
Rocio Gil Uncio va saludar els amfritrions d’aquesta entrevista realitzada al Museu de la Seda de València.

Fotografia: Totem Audiovisuales per a Indumentat.

Agraïments localització: Museu de la Seda de València.

Previous post

Proclamació de les Falleres Majors d'Albal 2018 Marta Penella i Mireia Cabeza

Next post

Los tejidos de seda valenciana reciben su certificado de autenticidad