La Nucia es troba en una vall de fruitals, aquesta antiga alqueria donada pel rei Jaume I és encreuament de camins entre Polop, Benidorm i Callosa d’Ensarrià. Zona amb multitud d’influències històriques, el seu és un bon exemple de les festes patronals que durant estos dies esguiten tota la geografia de la Comunitat i on la recuperació i adaptació dels trages regionals a la idiosincràsia pròpia de cada zona és una lliçó de riquesa patrimonial.

la nucía_-82
la nucía_-82
la nucía_-61

Un vestit regional que comença el 1975

En l’actualitat, per ofrenar al seu Patró les nucieres llueixen un vestit que té semblances al de les festes falleres però amb singularitats pròpies. Però no sempre ha sigut així, la història de la creació d’un trage regional per a la Nucia comença l’any 1975, una data que té gravada en la memòria Àngela García, que als seus 89 anys, recorda perfectament com les nucieres començaren a fomentar una identitat pròpia a través de les seues vestimentes festives.

la nucía_-14

Trobaren una foto antiga, pertanyia a una família amb possibilitats econòmiques, la dona lluïa un guardapeus amb fons fosc i floretes xicotetes, una brusa i un mantó de Manila. En aquella època les nostres iaies i mares vestien sempre de negre amb grans davantals que es canviaven si anaven per casa o de mudar. Eixa imatge tan bonica va ser la inspiració per a conformar el primer trage regional de nuciera –ens comenta Àngela mentre mostra a Indumentat algunes fotografies dels primers anys 70 – 

Va ser coincidint amb la recuperació de l’Ofrena quan les nucieres i els nuciers començaren a interessar-se per recrear un vestit més acord amb èpoques passades.

la nucía_-14
la nucía_-14
la nucía_-18
la nucía_-25

Gesmil, mantó de Manila i mocador d’herbes

Al llarg dels últims 40 anys els trages dels homes han canviat poc: pantaló negre, brusa blanca, jupetí negre i faixa roja, a més lluïxen el mocador d’herbes. Un tros de tela a quadres que penja de la faixa i que, es feia servir en èpoques passades per a tot: Des de torcar-se la suor a  butxaca, una singularitat que no s’ha perdut amb el pas dels anys.

la nucía_-63

En les dones, el mantó de Manila continua sent una de les peculiaritats més destacades: eren peces que els homes portaven de regal a les seues novies quan se n’anaven a l’estranger a treballar. Hi ha de molts colorits, autèntiques joies antigues i també peces noves.

la nucía_-63

Però l’altra gran peculiaritat és el tocat de gesmil natural que duen al cap totes les dones adornant el monyo. Per a l’Ofrena el gesmil és el bé més preuat del poble, ens asseguren els festers.

la nucía_-73
la nucía_-73
la nucía_-73

És de bon matí, quan la flor encara està tancada, quan es cus amb un fill per la part verd del capol, un a un, fent la forma amb la qual s’adornarà el monyo i es guarda a la nevera amb un poc d’aigua. Una hora abans de l’Ofrena, es trau i es posa al cabell aconseguint que a poqueta nit totes eixes flors esclaten creant uns tocats naturals meravellosos.

L’Ofrena 2017

Enguany les festes les organitzen els Majorals de les penyes l’Afalak-Rebels i l’Ajuntament de la Nucia.

Si la indumentària és part de la riquesa patrimonial d’un poble, la de La Nucia representa una població oberta i alegre, en l’actualitat és una indumentària festiva que reflecteix la confluència de cultures i la il.lusió amb la qual les seues festeres i veïns la lluïxen, només cal vore la quantitat de persones de totes les edats que es vesteixen per a participar en l’Ofrena, ens destaca el regidor de Festes, Cristóbal Lloréns

L’alcalde de la Nucia Bernabé Cano, a l’esquerra de la imatge amb mocador d’herbes, la Reina de les Festes 2017 Àngela Company i el regidor de Festes Cristóbal Lloréns, a l’Ofrena.

la nucía_-69

la nucía_-69
la nucía_-69

Tot i que antigament era més habitual que els vestits es confeccionaren en les mateixes cases, en l’actualitat són moltes les nucieres que acudiexen a prestigioses botigues de València, Alacant o poblacions costaneres per encarregar el seu vestit per a l’Ofrena que ha evolucionat al llarg d’estes dècades però que conserva una senya d’identitat: el mantó de Manila i el gesmil al cap.

L’Ofrena a Sant Roc

La Reina de les Festes d’agost 2017, Àngela Company Devesa, i les seues huit dames d’honor Alba López Tirado, Alba Moreno Rivera, Ventura Sanchis Pérez, Laura Savall Climent, Aíla Jumilla Llorens, Beatriz Beleña Belda, Emma Ronda Herreros y Àngela Beltrán Santamaría lluïren els seus vestits de nuciera el passat dia 16 durant l’Ofrena als Patrons la Mare de Déu de l’Assumpció  i Sant Roc.

la nucía_-77
La Reina de les Festes 2017 i les seues Dames.

El trage de nuciera és un dels secrets millor guardats de les festes. Participe en l’Ofrena des dels dos mesos així que, des que vaig ser nomenada Reina el passat 26 de novembre, esperava este moment amb emoció i sobretot orgull, en comenta Àngela Company Reina 2017, com ja ho va ser abans la seua germana i abans d’ella sa mare va ser Dama.

la nucía_-58
la nucía_-58
la nucía_-58
la nucía_-58
la nucía_-86

Tant el brial d’Àngela com el tocat de gesmil ha sigut confeccionat a casa per les seues iaies Joaquina i Ana.

Indumentaria valenciana Elena vesteix Beatriz Beleña, Dama d’honor de la Reina de les Festes

El cas de Beatriz és molt especial, no va dubtar en desplaçar-se 145 kilòmetres per fer-se el seu vestit de Dama de les Festes.

Només s’és dama una vegada en la vida i volia que el meu vestit me’l confeccionaran a Elena Indumentària. Paiporta és el poble natal de ma mare i tot i la distància mantenim els llaços amb les seues indumentaristes. Estic molt emocionada perquè han sabut adaptar la seua experiència amb els vestits de valenciana a les característiques del trage de nuciera.

El vestit de Bea és molt d’època amb un gipó de mànega de casaca de color aiguamarina de mànega llarga que combina amb un altre gipó, amb el dibuix «Vega» com la falda, per a l’acte de l’Ofrena. Un vestit pensat i personalitzat per una festa d’estiu i per a una jove de setze anys on predominen els colors clars i alegres, ens comenten les indumentaristes Ana i Elena durant l’última prova dels seus vestits.

damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31
damas elena paiporta_-31

A Elena Indumentaria confeccionem trages adaptant-nos a les característiques i tradicions de diferents poblacions per tot arreu de la Comunitat. El vestit de Bea per a les festes de la Nucia és sensiblement diferent d’un vestit de valenciana tradicional, el gipó només té una randa ampla al voltant de l’escot i no duu mocador de pit, ja que allí la tradició en els actes religiosos és cobrir el pit i la resta del cos amb mantons de Manila. Ens agrada molt aprendre de les tradicions de les nostres clientes.

damas elena paiporta_-31

Així de feliç i orgullosa estava Bea amb el seu vestit, com la resta de companyes de la Cort d’Honor, disposades a esclatar d’emocions en una nit màgica on la olor a gesmil es podia sentir per tota la població.

la nucía_-58

Fotos: Totem audiovisuales para Indumentat.

Previous post

El XIII Concurso del Mantón de Manila se acerca: ¿y si ganas?

Next post

Les candidates a les Corts d'Honor 2018 de la Saïdia, Algirós i els Camins al Grau