Les Torres dels Serrans de gom a gom, els estendards en l’aire, les senyeres ballant al vent, pólvora a vora riu, estrena de brusons i mocadors: ganes de Falles, en una paraula. La Crida és un esdeveniment per si mateix, però cada any se supera en grandiositat.

DSC_1393--Crida-2018-Indumentat
DSC_1382--Crida-2018-Indumentat
DSC_1382--Crida-2018-Indumentat
crida-indumentat (32 de 3)
DSC_1382--Crida-2018-Indumentat
crida-indumentat

Un espectacle que s’ha fet esperar més de quinze minuts, mentre les Falleres Majors i les seues Corts aguardaven entre rialles, balls i mirades de complicitat. Les 26 protagonistes han viscut els moments previs amb felicitat i il.lusió continguda.

DSC_1293--Crida-2018-Indumentat
DSC_1293--Crida-2018-Indumentat
DSC_1293--Crida-2018-Indumentat
DSC_1293--Crida-2018-Indumentat
DSC_1293--Crida-2018-Indumentat

La festa començava amb un show concebut en cinc escenes dedicades a dolçainers i tabaleters, cartells antics, pirotècnia, cremà i la gran sorpresa l’homenatge a la indumentària amb la projecció dels espolins de les Falleres Majors i la seua pròpia imatge sobre les torres primer vestides de carrer i després amb el seu espolí oficial.

Crida Indumentat

Però per damunt de projeccions eren elles, les màximes representants en persona i les seues paraules les més esperades de la nit.

DSC_1280--Crida-2018-Indumentat
DSC_1280--Crida-2018-Indumentat
DSC_1280--Crida-2018-Indumentat

Després d’un breu discurs de l’alcalde i el lliurament de les claus de la ciutat ha començat el parlament que, per primera vegada, ha encetat la Fallera Major Infantil, Daniela Gómez de los Ángeles:

Ser faller és la millor extraescolar, perquè les Falles som teatre, som balls regionals, som declamació, som play-backs, som presentacions, som cavalcades, som foc, pólvora i tradició, i així en uns dies tornarem a plantar falles infantils, mantenint la flama i l’esperit dels nostres avantpassats, orgull de la xicalla quan demanava els trastos per a la falla, perquè nosaltres, els xiquets, som futur, però també som història de la nostra festa.

Un discurs que ha culminat reivindicant el paper històric dels xiquets des que replegaven «trastos vells per a la Falla» i s’ha atrevit a cantar la tradicional cançó de l’Estoreta acompanyada a una veu pels milers de fallers que envoltaven la plaça.

DSC_1382--Crida-2018-Indumentat

Daniela ha lluït un vestit inspirat en els començaments del segle XX, un espolí de nom «Claveles» de Garín, del seu tercer trage oficial ci gipó de mànega llarga, tot confeccionat per Flor de Cotó. Les pintes són de Flor d’Aigua, mentre que l’adreç és un regal de la seua Cort d’Honor. Camisa, cancan i sinagües de Margarita Vercher.

Rocío Gil Uncio, Fallera Major de València 2018,  ha triat un espolí en color groc antic amb el dibuix Santa Ana teixit per a l’ocasió per Compañía Valenciana de la Seda, confeccionat per… En  hilos de seda (…). Destaca l’adreç d’Art Antic per ser un obsequi de la seua Cort d’Honor, mentre que les pintes són de Flor d’Aigua amb el dibuix de la corona de la Mare de Déu dels Desemparats per a la seua Coronació i les mantellines estan confeccionades a partir de peces antigues de la família de la Fallera Major.

La Fallera Major ha parlat de solidaritat, de tolerància, de tradició, ha fet un recorregut per eixes professions que «treballen a l’ombra» durant tot l’any, com ara artistes fallers, pirotècnics o indumentaristes i ha alçat la veu per defensar amb orgull la igualtat al món faller:

Com que enguany tinc el privilegi de ser la vostra Fallera Major, m’agradaria que lluitàrem tots junts per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures, perquè en la nostra festa la dona té un paper clau i fonamental.

DSC_1407--Crida-2018-Indumentat

I referències també a la devoció a la Maredeueta o a la rica llengua dels valencians.

DSC_1410--Crida-2018-Indumentat

L’espectacle ha finalitzat amb un castell de focs a càrrec de Pirotècnia Valenciana Llanera de Ranes i seguidament les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor s’han dirigit a la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats per oferir els seus ramells de flors i pregar per la Festa, és la segona visita que les màximes representants fan a la Patrona en el seu Regnat.

crida-indumentat (20 de 1)

Així culminava un dia d’intens sabor faller des de primera hora del matí.

 
crida-indumentat (5 de 9)
crida-indumentat (5 de 9)
crida-indumentat (5 de 9)
crida-indumentat (8 de 9)
crida-indumentat (9 de 9)

 

Previous post

El desfile de Tissora, una muestra de pasión por la costura

Next post

Taller Flor de Cotó viste a Daniela Gómez para la Crida